1. Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at det i dag er et betydelig etterslep på finansiering av nye idrettsanlegg. Anleggene må i stor grad finansieres ut fra midlene som kommer fra tippemidlene. Etterslepet er allerede i dag på om lag 2 mrd. kroner.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å legge til rette for en større satsing på breddeidretten gjennom de nedenstående forslagene til endringer i tippenøkkelen.

Norsk Tippings overskudd

Overskuddet fra Norsk Tippings ulike spilltilbud fordeles året etter opptjening. Fordelingen gjøres av sentrale myndigheter i henhold til tippenøkkelen fastsatt av Stortinget, jf. § 10 første ledd i pengespilloven. For tiden 45,5 pst. til idrettsformål, 36,5 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner.

Forslagsstillerne viser til at med utgangspunkt i Norsk Tippings overskudd for 2010, som ble på 3,2 mrd. kroner, vil et krafttak med en økning av midlene til idrettsformål opp til 64 pst. utgjøre ca. en halv mrd. kroner i økte midler årlig. En slik endring vil være et viktig bidrag til å fjerne idrettens etterslep, og samtidig gi en ekstra anerkjennelse til idrettens rolle i norsk kulturpolitikk. Forslagsstillerne mener det er nødvendig for norsk breddeidrett med en endring av tippenøkkelen, da dette er selve fundamentet for Norge som idrettsnasjon.

Forslagsstillerne vil videre vise til dette forslagets betydning for norsk kulturliv. For det første forutsettes det i forslaget at barne- og ungdomskulturen skal prioriteres ved tildeling av kulturmidler gjennom tippenøkkelen. Samtidig må 100 pst. av tippemidlene fordeles utenom statsbudsjettet, slik at midlene går direkte til det de er tiltenkt. På denne bakgrunn mener forslagsstillerne den totale potten til fordeling for idrett og kultur vil øke.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen fremme sak om at ny fordelingsnøkkel for tippemidlene skal innebære en fordeling hvor 64 pst. går til idrettsformål, 18 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner som ikke er tilknyttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité.

II

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer for å sikre at 100 pst. av tippemidlene skal gå rett til kultur og idrett, og ikke fordeles via statsbudsjettet.»