Sammendrag

Lov 17. juni 1966 nr. 19 om forbud mot at utlendinger driver fiske m.v. i Norges territorialfarvann § 3 annet ledd stiller krav om at fartøyfører og minst halvparten av mannskapet eller lottfiskerne på norske fiskebåter skal være bosatt i en kystkommune eller nabokommune til en kystkommune.

Imidlertid kan det etter søknad gis dispensasjon fra bostedskravet for fartøyførere med bosted annet sted i Norge, i øvrig EØS-område eller i de deler av Norden som ikke er omfattet av EØS.

Konkret innebærer kravet at minst halvparten av mannskapet skal være bosatt i en kystkommune eller i en nabokommune til en kystkommune, både når man har med utlendinger som mannskap og når hele besetningen er norske.

Forslagsstillerne er av den formening at dagens lovbestemmelse er med på å forskjellsbehandle norsk mannskap ut fra bosted. Etter dagens regelverk blir mannskap fra innlandskommuner medregnet i kvoten for utenlandske mannskap.

Forslagsstillerne mener at norsk mannskap må likestilles uavhengig av bosted. Forslagsstillerne er av den formening at behovet for kvalifisert mannskap på norske fiskefartøy må gå foran de distriktspolitiske hensyn som bostedskrav innebærer.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen vurdere å fremme forslag til endringer i lov 17. juni 1966 nr. 19 om forbud mot at utlendinger driver fiske m.v. i Norges territorialfarvann, som sørger for en likebehandling av norske borgeres rett og muligheter til å kunne ta seg arbeid på norske fiskefartøy. Dette må skje uten at nasjonalitetskravet til fiskekvoter svekkes.»