Innstilling fra Stortingets presidentskap om tilsetting av direktør i Stortingets administrasjon

Dette dokument

  • Innst. 166 S (2011–2012)
  • Dato: 02.02.2012
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Innledning

Stortingets direktør Hans Brattestå har meddelt at han går av med pensjon fra 1. juni d.å. Stillingen som direktør i Stortingets administrasjon har på denne bakgrunn vært kunngjort som åremål for 6 år, og med ønsket tiltredelse 1. mai d.å.

Av kunngjøringen fremgår det bl.a. at direktørens hovedoppgave er å ha det øverste administrative ansvaret for personal-, økonomi- og eiendomsforvaltningen i Stortinget. Direktøren er også sekretær for Stortingets presidentskap og bistår i forberedelse, gjennomføring og oppfølging av presidentskapets vedtak knyttet til Stortingets møter og parlamentariske arbeid for øvrig. Direktøren må kunne kombinere høy servicegrad overfor Stortingets parlamentariske virksomhet med profesjonell virksomhetsledelse. Det skal legges vekt på kunnskap om de konstitusjonelle rammer som gjelder for Stortingets virksomhet, og Stortingets funksjoner og arbeidsordning. Det stilles krav om solid og relevant ledererfaring, og svært gode lederegenskaper. Det forutsettes videre bl.a. utpreget serviceholdning, foruten stor bevissthet om integritet og omdømme.

Da søknadsfristen gikk ut 15. desember 2011, var det kommet inn 13 søknader.

Presidentskapet har lagt stor vekt på at direktøren i Stortingets administrasjon skal ha svært gode lederegenskaper og solid ledererfaring. Direktøren må kombinere evne til å lede en stor og sammensatt organisasjon med lydhørhet og forståelse for representantenes oppgaver og arbeidsvilkår. I tillegg til lederegenskaper er det derfor viktig at den som ansettes også har bred erfaring i å bevege seg i skjæringspunktet mellom administrasjon og politikk, og at vedkommende har inngående kjennskap til politiske prosesser.

Presidentskapet opprettet en intervjugruppe som, med bistand fra en ekstern rekrutteringskonsulent, har gjennomgått søknadene og intervjuet de mest aktuelle kandidatene. Intervjugruppen har bestått av medlemmer fra presidentskapet, representanter fra Stortingets administrasjon og en tillitsvalgt for de ansatte i Stortinget.

På bakgrunn av intervjuene, innhentede referanser og vurderinger i intervjugruppen og i presidentskapet, har presidentskapet kommet til at Ida Børresen bør innstilles til den ledige stillingen.

Ida Børresen er 61 år og er utdannet cand.polit. Hun startet som saksbehandler i Justisdepartementet i 1982 og var byråsjef samme sted fra 1987 til 1990. Fra 1990 til 1998 arbeidet hun som seniorkonsulent/partner i bedriftsrådgivningsselskapet Stradec as. I 1998 ble hun ekspedisjonssjef i Utdannings- og forsk-ningsdepartementet, og senere assisterende departementsråd (2005–2006). Hun fungerte også som departementsråd i 6 måneder i 2004. I 2006 gikk hun på kort varsel inn i stillingen som direktør i Utlendingsdirektoratet, en stilling hun har vært i frem til nå. Hun har – og har hatt – en rekke styreverv, bl.a. styreleder i Oslo-Filharmonien og medlem av Nationaltheatrets styre.

Presidentskapet legger vekt på at søkeren har svært relevant ledererfaring både fra departementer og fra Utlendingsdirektoratet, herunder toppleder-erfaring. Hun fremstår som en inspirerende leder med autoritet og energi, er klar og tydelig i sin kommunikasjon og har bred erfaring fra å jobbe i grenselandet mellom politikk og forvaltning. Etter presidentskapets vurdering har hun meget gode forutsetninger for å fylle rollen som direktør i Stortingets administrasjon på en god måte.

Som nevnt innledningsvis skal stillingen som direktør besettes på åremål for 6 år. Det foreslås at presidentskapet får fullmakt til å inngå lønnsavtale og nærmere ansettelsesvilkår med den som ansettes.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til det som er uttalt foran og innstiller til Stortinget å gjøre følgende

vedtak:

I

Ida Børresen tilsettes som Stortingets direktør for 6 år med tiltredelse etter nærmere avtale.

II

Stortingets presidentskap gis fullmakt til å inngå avtale om lønn og fastsette nærmere ansettelsesvilkår.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 2. februar 2012

Dag Terje Andersen

Øyvind Korsberg

Per-Kristian Foss

Marit Nybakk

Akhtar Chaudhry

Dagfinn Høybråten