Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen igangsette tiltak for å sikre likeverdige rammebetingelser for private bedrifter og offentlige selskaper/foretak/enheter innen de kommunale omsorgstjenestene.»

Forslagsstillerne framholder at verdiskaping, nytenkning og entreprenørskap er elementer som henger nøye sammen når velstand og samfunn skal utvikle seg.

Det påpekes at kvinner i større grad enn menn ønsker å etablere seg innenfor omsorgstjenester og annen offentlig tjenesteproduksjon. Etter forslagsstillernes syn fører motstand fra politisk hold og økonomisk diskriminering av privat sektor på disse områdene til en lav andel med kvinnelige gründere og ledere.

Forslagsstillerne mener en utvikling med synkende kvinneandel er en utfordring både av hensyn til dem som ønsker å bidra innen disse sektorene, og av hensyn til mangfold og kvalitet på tjenesteproduksjonen totalt sett. De mener derfor at regjeringen bør utarbeide en konkret plan for å ivareta private initiativ innenfor sektorer med tjenesteproduksjon som tradisjonelt er forbundet med det offentlige.

Det vises i denne sammenheng til barnehagesektoren, men forslagsstillerne mener at en også innenfor helsesektoren ser lignende utfordringer.