Sammendrag

Forslagsstillerne viser til at Slottet i dag har mange kulturskatter som ikke er tilgjengelige for publikum. Forslagsstillerne viser videre til at en samlet komité i Innst. 10 S (2010–2011) fra kontroll- og konstitusjonskomiteen sluttet seg til følgende forslag, som også ble vedtatt i Stortinget 2. desember 2010:

«Stortinget ber regjeringen vurdere muligheten for å opprette en utstilling og et mulig museum som kan gjøre Slottets mange lagrede kulturskatter tilgjengelig for publikum.»

Forslagsstillerne viser til at regjeringen senere har fulgt opp dette vedtaket gjennom å bevilge penger til en omreisende utstilling. Forslagsstillerne mener imidlertid det også må komme på plass et forslag til Stortinget om å utrede et permanent museum, i tråd med vedtaket av 2. desember 2010.

Forslagsstillerne mener at det her er snakk om en så massiv mengde objekter at det vil være kulturhistorisk uansvarlig å ikke bidra til å vise frem disse for folket.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede en permanent utstilling eller et museum som kan gjøre Slottets mange lagrede kulturskatter tilgjengelige for publikum.»