1. Innledning

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vedtok i møte 17. april 2012 å igangsette forberedelser i en egen sak til Stortinget, jf. Stortingets forretningsorden § 12 nr. 9 sjette ledd, om utenriksministerens behandling av tilskudd til Senter for nordområdelogistikk. Utenriksminister Jonas Gahr Støre ble samme dag tilskrevet og gjort kjent med komiteens vedtak.

Saken startet opprinnelig i forbindelse med at kontroll- og konstitusjonskomiteen ved vedtak av 28. februar 2012 hadde startet forberedelser i egen sak til Stortinget om departementenes tilskuddsforvaltning. Som ledd i behandlingen av denne saken sendte komiteen 13. mars 2012 brev til samtlige departementer med spørsmål om håndteringen av tilskuddsforvaltningen. Departementene ble bedt om å foreta en gjennomgang og kvalitetssikring av interne rutiner, og redegjøre for hvordan økonomiregelverket, bevilgningsreglementet og forvaltningsloven blir praktisert ved håndtering av tilskuddssaker. Det ble også bedt om at departementene gjennomgikk alle tilskudd som var gitt i 2011. Dersom gjennomgangen avdekket feil, ba komiteen om å få opplyst hvilke tiltak som ville bli iverksatt.

20. mars 2012 hadde Dagbladet et oppslag om at Utenriksdepartementet hadde gitt i alt 6 mill kroner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Det kom frem at Felix Tschudi var sentral i prosjektet, og at utenriksminister Jonas Gahr Støre og Felix Tschudi hadde kjent hverandre og hatt sosial omgang i en årrekke. Videre opplyste artikkelen at Støre ikke hadde fått sin habilitet vurdert som ledd i departementets behandling av saken.

Utenriksministeren sendte samme dag brev til komiteen der han viste til oppslaget i Dagbladet. I brevet informerte han komiteen om at han som ledd i departementets gjennomgang av tilskuddsforvaltningen ville inkludere relevant dokumentasjon om saken Dagbladet skrev om.

Komiteen mottok utenriksministerens redegjørelse 13. april 2012. Redegjørelsen følger som vedlegg til denne innstillingen.

På komitémøte 17. april 2012 besluttet komiteen å behandle spørsmålet om utenriksministerens behandling av tilskudd til Senter for nordområdelogistikk som en egen sak.