Bakgrunn

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til at Utenriksdepartementet i november 2008 vedtok å gi 6 mill. kroner i støtte til opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk. I søknaden fra Rederiforbundet står det bl.a.:

«Gjennom sitt engasjement i «Global Maritime Knowledge Hub» har Tschudi Shipping Company tatt initiativet til å utvikle et prosjekt for å utvikle kunnskap om logistikk, industriell utvikling og næringslivsmuligheter i nordområdene. Nordområdesenteret ved Høgskolen i Bodø og BI Shipping er i prosjektets innledende fase de akademiske partnerne til Tschudi Shipping Company.»

I forkant av at Rederiforbundet sendte søknaden om såkornmidler til opprettelse av Senter for nordområdelogistikk, hadde Tschudi Shipping Company på bakgrunn av henvendelse fra Rederiforbundet, forpliktet seg til å bidra med 6 mill. kroner til satsing på forskning og kunnskapsinnhenting i nordområdene. Utgangspunktet for bidraget var blant annet finansiering av et professorat. Imidlertid tok Tschudi Shipping Company og Felix Tschudi underveis i prosessen med de ulike aktørene, initiativ til å endre bidraget slik at det isteden ble opprettet et eget Senter for nordområdelogistikk. Dette ble det oppnådd enighet om.

Flertallet viser til at Tschudi Shipping Company stiftet Senter for nordområdelogistikk (CHNL), hvor flere aktører deltok i styret og valgte Felix Tschudi som styreleder.

Flertallet viser videre til at utbetalingen av tilskuddsmidlene fra Utenriksdepartementet var todelt. Først ble det utbetalt 4,5 mill. kroner til Høgskolen i Bodø 18. november 2008. Høgskolen i Bodø fungerte på dette tidspunktet som sekretariat for opprettelsen av Senter for nordområdelogistikk. Det resterende beløpet på 1,5 mill. kroner ble utbetalt 1. april 2011. Ved en feil ble beløpet betalt til Høgskolen i Bodø, men pengene ble overført direkte fra høgskolen til stiftelsen straks. Årsaken til feilen var forhåndsprogrammert kontonummer i Utenriksdepartementets system.

Flertallet viser til at Felix Tschudi, som ifølge søknaden fra Rederiforbundet var initiativtaker til Senter for nordområdelogistikk, og utenriksminister Jonas Gahr Støre er venner. Det er derfor reist spørsmål om hvorvidt utenriksminister Støre var habil da han besluttet å bevilge 6 mill. kroner til opprettelse av Senter for nordområdelogistikk.

Flertallet viser videre til at det ble avholdt to møter i departementet i forkant av at søknaden fra Rederiforbundet ble innsendt. På disse møtene har også Felix Tschudi deltatt. Rederiforbundet deltok på det siste møte. De var forhindret fra å delta på det første. Utenriksministeren omtalte initiativet 14. oktober 2008, mens vedtaket om tildeling av støtte ble fattet 7. november s.å. Det er blitt stilt spørsmål ved om saksbehandlingen i Utenriksdepartementet har fulgt normal prosedyre.