Saksbehandlingen

Disse medlemmer viser til, slik det fremkommer, at søknaden til UD om økonomisk støtte var et resultat av en prosess mellom UD og de involverte i næringen. Det ble avholdt flere møter om dette. Søknaden ble sendt UD den 10. oktober 2008 og innvilget 7. november 2008. Videre har disse medlemmer merket seg at utenriksministeren på besøk i Nordområdesenteret ved Høgskolen i Bodø 14. oktober 2008 sa han ville støtte søknaden med 6 mill. kroner. Utenriksministeren presiserte imidlertid at UD behandlet søknaden grundig og i tråd med vanlig saksbehandling. Disse medlemmer mener det er svært viktig at søknader om tilskudd behandles i tråd med gjeldende regelverk og at tilskudd ikke må gis før beslutning faktisk er tatt. Disse medlemmer oppfatter imidlertid at ingenting ureglementert er gjort i denne saken og vil i den forbindelse vise til et videoklipp fra DB.no fra foredraget i Bodø 14. oktober hvor utenriksministeren sa: «Dette prosjektet vil vi jobbe videre med og det vil bli presentert i all sin detalj i slutten av november.»

Disse medlemmer forstår og støtter at UD og utenriksministeren i denne saken handlet politisk, ikke for å støtte Tschudi Shipping Company, men for å utvikle et senter for å frembringe mer kunnskap om logistikk i nordområdene. Disse medlemmer merker seg videre at UD har forholdt seg til det etab-lerte senteret på en ryddig måte, og fulgt opp virksomheten slik at den skjer i samsvar med forutsetningen i tilskuddsbrevet.

Også dette kom klart frem i høringen. Tidligere statssekretær Elisabeth Walaas bekreftet i høringen ryddigheten i saksbehandlingen. Der sa hun, på spørsmål fra representanten Kolberg om hun hadde fått beskjed fra utenriksministeren om å få prosjektet igjennom og om hun hadde fått inntrykk av at dette hadde noen relasjon til hans vennskap med Tschudi, følgende:

«Til representantens siste spørsmål kan jeg svare et klart nei på det. Til det første spørsmålet kan jeg redegjøre for at jeg ledet to møter i Utenriksdepartementet 19. og 25. september, med dem som var de relevante aktørene i prosjektet. Formålet i de møtene var å avklare nærmere hvordan dette prosjektet eventuelt kunne realiseres og igangsettes.»

Videre svarte Walaas på representanten Kolbergs spørsmål om det var noe unormalt i søknadsprosessen, slik:

«På representantens spørsmål må jeg svare at det opplevde jeg ikke. Jeg opplevde at det var både viktig og nødvendig for dette prosjektet å ha en grundig dialog. Her var det et initiativ på privat side og med næringen, og det handlet om hvordan dette kunne føyes sammen, eventuelt konkretiseres, for å få det opp og stå. I den sammenheng fant jeg det naturlig å ha en dialog og drøfte dette nærmere. Det skjedde i to møter i løpet av september måned.»

Disse medlemmer viser videre til at representanten Kolberg stilte følgende spørsmål til Westerberg:

«Fikk du på noe tidspunkt beskjed fra din daværende ledelse – altså den daværende ledelsen i Rederiforbundet – eller fikk du fra annet hold, at dette var en konstruksjon for at Gahr Støre skulle ”hjelpe sin venn Tschudi”, som det heter?»

På dette spørsmålet svarte Westerberg følgende:

«Nei, det kan jeg i hvert fall kategorisk avvise.»

På dette grunnlag vil disse medlemmer uttrykke full tillit til at søknaden om støtte til Senter for nordområdelogistikk er behandlet i tråd med gjeldende regelverk.