Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim, Knut Storberget og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Jørund Rytman, Ketil Solvik-Olsen, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, viser til at finansministeren har uttalt seg om forslaget i brev av 27. april 2012 til finanskomiteen. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er enig med forslagsstillerne i at det er viktig at skattyteren forstår og vet hva skattepengene brukes til. Statsbudsjettet er vanskelig tilgjengelig informasjon for mange, og en enkel framstilling som kunne gi alle en pålitelig og enkel innsikt i hva hver enkelts bidrag til statskassen brukes til, ville være positivt. Informasjon tilknyttet skatteavregningene er åpenbart en mulighet, fordi det da sendes ut informasjon til alle skattytere uansett.

Flertallet ser imidlertid også betydelige utford-ringer i å få dette til. Statens inntekter består ikke bare av personlige skatter og avgifter. For Norge er for eksempel de store inntektene fra oljesektoren helt sentrale for statens sterke finansielle stilling. Det er ikke en direkte kobling mellom de skatter og avgifter som betales og det tilbudet den norske stat kan opprettholde. Flertallet mener imidlertid at det også ville være både nyttig og riktig å få dette synliggjort overfor den enkelte. Det er også viktig å minne om at undersøkelser viser at mange skattytere ikke fullt ut skjønner den informasjon de i dag får. Flertallet ser det som viktig at ny informasjon i framtiden ikke må gi som resultat at skatteavregningene blir vanskeligere tilgjengelig for den enkelte.

Flertallet merker seg finansministerens positive grunnholdning til å se på hvordan enkel informasjon om hva skattepengene brukes til, kan utformes. Flertallet avventer departementets vurderinger og ser fram til at disse vil bli presentert for Stortinget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er glad for at flertallet i komiteen stiller seg delvis positiv til forslaget om å distribuere informasjon til hver enkelt skattyter om hva skattepengene brukes til. Disse medlemmer registrerer samtidig at finansministeren, i sitt svarbrev til komiteen, ikke er fremmed for å innføre en praksis hvor skattyterne blir informert om hvordan skatteinntektene brukes. Disse medlemmer registrerer samtidig at finansministeren forsøker å problematisere forslaget, og at han påpeker alle vanskeligheter som vil måtte avklares før eventuell implementering. Disse medlemmer har naturligvis forståelse for at Finansdepartementet må avklare alle forhold rundt en slik distribusjon.

Disse medlemmer understreker at oversikten over statens bruk av penger må være komplett, og såpass detaljert at skattebetalerne kan gjøre seg opp en mening om hvorvidt skattepengene brukes iht. regjeringens løfter og sånn sett ansvarliggjør regjeringen for den økonomiske politikken som føres. Det vil være naturlig å presentere en slik oversikt parallelt med fjorårets oversikt, slik at skattebetalerne lett kan se hvordan regjeringen har valgt å prioritere fra et år til et annet.

Disse medlemmer forutsetter samtidig at utarbeidelse av slik oversikt ikke gir grunnlag for flere ansatte i noen av de offentlige finansinstitusjonene.