Norges Banks representantskap har i samsvar med sentralbanklovens § 5 ført tilsyn med driften i Norges Bank og påsett at reglene for bankens virksomhet er blitt fulgt for 2011.

Hovedstyret i Norges Bank har den utøvende og rådgivende myndighet etter sentralbankloven. Det leder bankens virksomhet og forvalter dens midler. Representantskapet fører tilsyn med at hovedstyret har tilfredsstillende styring av og kontroll med bankens virksomhet og etterlevelse av lover, avtaler, vedtak og rammeverk for øvrig. Videre vedtar representantskapet bankens budsjett og fastsetter bankens årsregnskap.

I rapporten til Stortinget for 2010 (Dokument 17 S (2010–2011)) ble det redegjort for noen prioriteringer for det videre tilsynsarbeidet. Momenter for tilsynet som ble trukket særskilt fram i finanskomiteens innstilling til Stortingets behandling, er omfattet av tilsynet i 2011 og omtalt i årets rapport.

Representantskapet har gjennomført sine oppgaver med basis i behandling av hovedstyrets protokoller, saker og redegjørelser. I tillegg har rapporter og redegjørelser fra tilsynssekretariatet og ekstern revisor vært behandlet.

Rapporten om tilsynet i 2011 gir en oversikt over representantskapets aktiviteter, ressursbruk og metodiske tilnærming. Det redegjøres for tilsynet med hovedstyrets protokoller og rammeverk for styring og kontroll samt tilsynet med bankens virksomhet. Bankens etterlevelse av forskrift om risikostyring og intern kontroll i Norges Bank har hatt representantskapets oppmerksomhet. Behandlingen av bankens budsjett og regnskapsrapportering beskrives særskilt. Dette er det første året for avleggelse av bankens regnskap etter ny årsregnskapsforskrift for Norges Bank og internasjonale regnskapsstandarder. Standardene bidrar til mer åpenhet om bankens virksomhet.

Tilsynet med kapitalforvaltningen har hatt høy prioritet. Særlig oppmerksomhet har vært rettet mot nytt mandat for forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) og utviklingen av investeringer i eiendom. Hovedstyret og representantskapet har hatt en prosess for å etablere et hensiktsmessig styringsrammeverk for eiendomsinvesteringer tilpasset sentralbanklovens bestemmelser. Videre har representantskapet gjennomført et attestasjonsoppdrag om vurdering av rammeverk for motpartsrisiko. Gjennom 2011 har representantskapet fulgt utviklingen i den eksterne delen av forvaltningen av SPU.

Representantskapet har lagt vekt på at det etableres en hensiktsmessig tilsyns- og kontrollstruktur omkring SPU med dialog og samordning mellom de ulike interne og eksterne revisjons- og kontrollorganene. I 2011 har Stortinget ytterligere klargjort rolle- og ansvarsdelingen mellom representantskapet og Riksrevisjonen, og representantskapets oppfølging av etablerte prinsipper for samspill med Riksrevisjonen bygger på denne rolleavklaringen.

Innenfor sentralbankvirksomheten har representantskapet med bakgrunn i utviklingen i internasjonal økonomi fokusert på bankens rolle og ansvar innenfor pengepolitikk og finansiell stabilitet, herunder beredskapsplaner og hovedstyrets tilpasninger i retningslinjer for valutareservene.

Representantskapets hovedkonklusjon

Gjennom tilsynet i 2011 har representantskapet mottatt alle de opplysninger det er bedt om.

Etter representantskapets oppfatning har hovedstyret gjennomført en tilfredsstillende styring av og kontroll med Norges Bank. Virksomheten er utøvd i samsvar med sentralbankloven, mandat og retningslinjer for forvaltningen av Statens pensjonsfond utland og forskrift om risikostyring og internkontroll i Norges Bank.

Det er ikke avdekket forhold gjennom tilsynet med Norges Banks drift og etterlevelse av reglene for bankens virksomhet som gir grunnlag for særskilte merknader etter sentralbankloven.

Representantskapet har gjennomgått hovedstyrets protokoller for 2011. Det er reist spørsmål til enkeltsaker, og sentralbanksjefen har gitt fyllestgjørende redegjørelser. Representantskapet har i 2011 ikke protokollført særskilte merknader til hovedstyrets protokoller.

Representantskapet har vedtatt bankens budsjett og fastsatt bankens årsregnskap for 2011.