Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, Thor Lillehovde, lederen Torgeir Micael-sen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ida Marie Holen, Ketil Solvik-Olsen, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, har mottatt rapport fra Norges Banks representantskap for 2011. Dette er i tråd med endringer i sentralbankloven i 2009 og 2010 når det gjelder oppgaver, ansvarsområder og rapportering for representantskapet.

Komiteen er opptatt av størst mulig åpenhet når det gjelder den eksterne rapporteringen rundt Norges Banks virksomhet. Ikke minst når det gjelder forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU). Komiteen er tilfreds med at representantskapet har prioritert tilsynet med kapitalforvaltningen og at oppmerksomheten har vært rettet mot nytt mandat for forvaltningen av SPU og utviklingen av investeringer i eiendom.

Komiteen har merket seg at representantskapet vurderer det slik at den etablerte avtalen om overordnede prinsipper for informasjonsutveksling og koordinering mellom Riksrevisjonen og representantskapet vedrørende SPU av desember 2010, har fungert som et godt grunnlag for det praktiske samarbeidet i 2011.

Komiteen har videre merket seg at representantskapet mener at hovedstyret i Norges Bank har gjennomført en tilfredsstillende styring og kontroll med banken i samsvar med sentralbankloven, mandat og retningslinjer for forvaltning av SPU samt forskrift om risikostyring og internkontroll i Norges Bank.

Komiteen støtter representantskapets prioriteringer i det videre tilsynsarbeidet, inklusiv vurderingen om at tilsynet med kapitalforvaltningen fortsatt skal ha høy prioritet. Komiteen slutter seg også til at andre prioriterte tilsynsområder vil være sentralbankens prosesser for ansvarlig investeringsvirksomhet, åpenhet i offentlig informasjon og rapportering samt oppfølging av avkastning og risiko.

Komiteen tar redegjørelsen til orientering.