2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Håkon Haugli, Hilde Magnusson, Ingalill Olsen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Morten Ørsal Johansen og Åge Starheim, fra Høyre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Aksel Hagen, fra Senterpartiet, Heidi Greni, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, har vurdert innholdet i Prop. 95 L (2011–2012) og finner å kunne gi sin tilslutning til de endringer i lov 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven), som foreslås i proposisjonen.

Komiteen ser behovet for rask og hensiktsmessig utveksling av informasjon mellom berørte offentlige etater om personer som omfattes av utlendingsloven. Et viktig siktemål innen utlendingsforvaltningen er å redusere saksbehandlingstiden, til fordel både for dem som har søknader til behandling og for de enkelte etater innen utlendingsforvaltningen. Komiteen mener det er grunn til å anta at bedre informasjonsflyt vil kunne ha en ikke ubetydelig, positiv innflytelse på saksbehandlingstiden og bruk av ressurser i utlendingsforvaltningen.

Komiteen legger til grunn at forslagene også vil redusere tvil om identitet og øke sikkerheten for at opplysninger som legges til grunn for vedtak i utlendingsforvaltningen er korrekte. I særlig grad gjelder dette opplysninger om arbeidsforhold, inntekt og formue, og vandel.

Komiteen har vanskelig for å se at forslagene medfører vesentlige ulemper, som for eksempel når det gjelder inngrep i privatlivet eller at personvern blir krenket. Komiteen ser heller ikke at rettssikkerheten reduseres og vil være tilbøyelig til å mene at den bedres, ved å redusere muligheten for vilkårlighet.