Sammendrag

De regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk bidrar til utvikling av bransjen og musikkmiljøene og skaper møteplasser for erfaringsutveksling og nettverksbygging. Kompetansesentrene fungerer også som talerør og er et viktig bindeledd mellom aktører i musikkbransjen, samt mellom musikkbransjen og andre instanser. En hovedmålsetting er en profesjonalisering av bransjen, slik at flere skal kunne skape seg et levebrød av å drive med musikk. Samtidig arbeider sentrene også mot den store bredden, for å sikre rekruttering, nyskaping og mangfold.

Kompetansesentre av denne typen finnes i dag i Kristiansand, Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Drammen. Det er også under etablering et kompetansesenter i Østfold. Sentrene mottar kommunale driftstilskudd, samt fylkeskommunale drifts- og/eller prosjekttilskudd. I tillegg kommer øvrige prosjekttilskudd fra private og offentlige samarbeidspartnere. Det medfører stor ustabilitet og usikkerhet i finansieringen av en bransje som må jobbe langsiktig for å oppnå gode resultater. Forslagsstillerne viser til at samtlige regionale kompetansesentre for jazzmusikk mottar fast statstilskudd over statsbudsjettet, mens dette ikke er praksisen til de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk.

Forslagsstillerne mener kompetansesentrene bør få fast årlig statstilskudd til drift.

Forslagsstillerne ser at det er nødvendig å fastsette spesifikke vilkår for tildeling, der blant annet antall driftsår, geografisk og faglig virkeområde, målgruppe og lokal forankring, kan være viktige indikatorer.

Et statlig driftstilskudd til nevnte type kompetansesentre for rytmisk musikk er, etter forslagsstillernes syn, en god og effektiv investering for å utvikle næringspotensialet, kompetansen, nettverkene, infrastrukturen, nyskapingen og det musikalske mangfoldet på det rytmiske musikkfeltet i regionene. For å styrke og sikre videreføring av kompetansesentrenes viktige arbeid i hele landet mener forslagsstillerne det er nødvendig at sentrene gis tilfredsstillende, forutsigbare og like driftsvilkår.

Problemstillingen er tidligere drøftet av Løkenutvalget og omtalt i St.meld. nr. 21 (2007–2008) Samspill.

Forslagsstillerne stiller seg i hovedsak bak vurderingene som ble gjort i St.meld. nr. 21 (2007–2008).

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen utarbeide kriterier for statlig støtte til samtlige regionale kompetansesentre for rytmisk musikk med bakgrunn i de eksisterende kompetansesentrene.

II

Stortinget ber regjeringen sikre likebehandling av de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk i statsbudsjettet for 2013.»