Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Gunn Karin Gjul, Kåre Simensen, Bård Langsåvold og Lene Vågslid, fra Fremskrittspartiet, Solveig Horne, Øyvind Korsberg og Ib Thomsen, fra Høyre, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, Rannveig Kvifte Andresen, fra Senterpartiet, Christina Nilsson Ramsøy, og fra Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke, viser til representantforslaget og svarbrev fra kulturministeren av 8. mai 2012 (vedlegg).

Komiteen mener forslagsstillerne peker på en viktig problemstilling, kompetansesentre og kompetansenettverk for rytmisk musikk er viktige for musikkmiljøene og for musikkbransjen.

Komiteen merker seg at en evaluering av de regionale kompetansenettverkene for rytmisk musikk og tilskuddsordningen for disse, ifølge statsråden, vil foreligge i løpet av mai måned.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, vil vise til at i tilegg til at Kulturrådet fikk i oppdrag å evaluere ordingen etter 2011, ble det satt som forutsetning for tilskudd fra ordningen at den kompetansen som finnes i den enkelte region må styrkes, samordnes og stilles til rådighet for de ulike regionale aktørene på det rytmiske musikkfeltet. Videre viser flertallet til at statstilskuddet skal nyttes til kompetanseutviklende tiltak og at det forutsettes et regionalt tilskudd på minimum 40 pst. av samlet offentlig tilskudd. Flertallet merker seg at evalueringen skal se på ordningens og kompetansenettverkenes styrker og svakheter, og vurdere mulige endringsforslag. Flertallet mener på linje med regjeringen at man ikke skal foregripe evalueringen, og ser frem til oppfølging når rapporten foreligger.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil påpeke betydningen av at den valgte modellen med rytmiske kompetansesentre og -nettverk gir de synergieffektene man i utgangspunktet ønsket å få til, når det ble gjort et felles grep for rytmisk musikk. Disse medlemmer mener det også er viktig å vurdere hvordan dette grepet har slått ut for alle de ulike genrene som ligger i det rytmiske musikkfeltet, og forutsetter at evalueringen statsråden henviser til behandler dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre merker seg at kompetansesentrene i dag ikke likebehandles med hensyn til statlig støtte, og at det kan synes nødvendig å fastsette spesifikke vilkår for tildeling. Disse medlemmer viser her til Løkenutvalgets behandling av problemstillingen i St.meld. nr. 21 (2007–2008) Samspill, hvor det heter at departementet er kjent med at finansieringsvilkårene ikke er like, og hvor en driftsstøtteordning med tilhørende kriterier for tildeling er foreslått.

På denne bakgrunn støtter komiteens medlemmer fra Høyre forslagsstillernes forslag.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide kriterier for statlig støtte til samtlige regionale kompetansesentre for rytmisk musikk med bakgrunn i de eksisterende kompetansesentrene.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen sikre likebehandling av de regionale kompetansesentrene for rytmisk musikk i statsbudsjettet for 2013.»

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener politikken under den sittende regjering tydelig går i retning av økt maktkonsentrasjon rundt sentrale instanser i Oslo. Disse medlemmer har ved mange korsveier påpekt det prinsipielt betenkelige ved potensielle negative effekter knyttet til faren for utvikling av en sentralisering. Disse medlemmer mener også at maktspredning og større mangfold som utgangspunkt for et dynamisk kulturliv er viktig. Disse medlemmer mener at alternativ for bransjen og musikkmiljøene bør være å skape møteplasser for erfaringsutveksling og nettverksbygging. Disse medlemmer går inn for en bred gjennomgang med målsetting om en profesjonalisering, slik at flere skal kunne skape seg et levebrød av å drive med musikk, og for å sikre rekruttering, nyskaping og mangfold.