Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om endring i naturmangfoldloven

Dette dokument

  • Innst. 383 L (2011–2012)
  • Kildedok: Prop. 121 L (2011–2012)
  • Dato: 07.06.2012
  • Utgiver: energi- og miljøkomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Miljøverndepartementet foreslår i proposisjonen en endring i lov 19. juni 2009 nr. 100 om forvaltning av naturens mangfold § 75. Den foreslåtte endringen presiserer rettstilstanden når det gjelder adgangen til straffeforfølging av brudd på forskrifter med hjemmel i lovbestemmelser som ble opphevet da naturmangfoldloven trådte i kraft.

Departementet viser til at naturmangfoldloven § 77 første punktum slår fast at beslutninger om delegering av myndighet, forskrifter eller enkeltvedtak med hjemmel i bestemmelser som oppheves eller endres ved naturmangfoldloven, fortsatt står ved lag inntil Kongen bestemmer annet. De fleste forskriftene § 77 gjelder for, inneholder ikke egne bestemmelser om straff. Straffebestemmelsen som ble anvendt for å straffeforfølge overtredelser av disse forskriftene, stod i stedet i naturvernloven § 24, som nå er opphevet. I et slikt tilfelle gjelder forskriftene fortsatt. Det kan imidlertid i lys av Grunnloven § 96 reises spørsmål om det er tilstrekkelig hjemmel for å straffeforfølge brudd på forskriftene.

Departementet mener det er behov for å klargjøre rettstilstanden på området, og det foreslås at naturmangfoldloven § 75 første ledd får en tilføyelse om straff også for overtredelse av vedtak som nevnt i § 77 første punktum.

Miljøverndepartementet har ikke funnet det nødvendig å sende forslaget i Prop. 121 L (2011–2012) på høring.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Marianne Marthinsen, Torstein Rudihagen, Tor-Arne Strøm og Laila Thorsen, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Oskar J. Grimstad og Tor Sigbjørn Utsogn, fra Høyre, Nikolai Astrup, Bjørn Lødemel og Siri A. Meling, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, lederen Erling Sande, og fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, viser til den foreslåtte endringen i Prop. 121 L (2011–2012).

Komiteen viser til naturmangfoldloven, jf. Ot.prp. nr. 52 (2008–2009), og Stortingets behandling av denne, jf. Innst. O. nr. 105 (2008–2009). Forslaget i Prop. 121 L (2011–2012) innebærer en presisering og lovfesting av det som allerede var hørt og forutsatt da Stortinget vedtok naturmangfoldloven, og som var at det fortsatt skal være straffbart å overtre eldre vernevedtak.

Komiteen viser til merknader angående straff fra en enstemmig komité i merknadene til proposisjonen om naturmangfoldloven, jf. Innst. O. nr. 105 (2008–2009), hvor det sies:

«Komiteen sluttar seg til dei nye konkrete reglene om retting og avbøtande tiltak, tvangsmulkt og miljøerstatning. Vidare er komiteen samd i at regelen om straff først og fremst skal gjelde for de regler i loven som gir konkrete plikter eller forbod, med forsett eller aktløyse som skyldkrav.»

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endring i naturmangfoldloven

I

I lov 19. juni 2009 nr. 100 om forvaltning av naturens mangfold skal § 75 første ledd annet punktum lyde:

På samme måte straffes den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelser i forskrifter eller i enkeltvedtak som nevnt i § 77 første punktum.

II

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 7. juni 2012

Erling Sande

Torstein Rudihagen

leder

ordfører