Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen snarest utarbeide og fremme forslag om en helhetlig strategi for utvidet bruk av velferdsteknologi.

II

Stortinget ber regjeringen nedsette et etikk- og lovutvalg som skal se på etiske og juridiske problemstillinger knyttet til en utvidet bruk av velferdsteknologi, og fremlegge resultatet for Stortinget.

III

Stortinget ber regjeringen snarest fremme de nødvendige lovendringsforslag for raskt å kunne ta i bruk sporings- og lokaliseringshjelpemidler for pasienter med ervervet mental svikt, som selv ikke motsetter seg dette.»

Forslagsstillerne mener velferdsteknologi i for liten grad er tatt i bruk i Norge og at erfaringer gjort i flere andre land tilsier at Norge har et stort, uutnyttet potensial på dette området. Sporingsteknologi for pasienter med kognitiv svikt er én av flere teknologiske nyvinninger forslagsstillerne mener raskt kan tas i bruk i større utstrekning.

Det redegjøres i dokumentet for bruk av velferdsteknologi i Danmark, Sverige, Skottland og enkelte andre land.

Forslagsstillerne mener at utvidet bruk av velferdsteknologiske løsninger vil reise en rekke etiske og juridiske problemstillinger som må drøftes nærmere.

Etter forslagsstillernes syn er det et stort potensial i å ta i bruk ny teknologi i helse- og omsorgssektoren, men de understreker at det må skje på en sikker måte uten at det kommer i konflikt med den enkeltes personlige integritet.