Innstilling fra valgkomiteen om opprettelse av og valg av medlemmer og varamedlemmer til en fast delegasjon til konferansen for overvåking av EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortingets presidentskap besluttet 15. november 2012 at det skal fremmes innstilling til Stortinget om opprettelse av en fast delegasjon til konferansen for overvåking av EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk. Delegasjonen skal bestå av fire medlemmer og fire varamedlemmer, og utgå fra utenriks- og forsvarskomiteen. Komiteens leder og første nestleder skal være faste medlemmer av delegasjonen.

Den nye konferansen opprettes som følge av at Lisboa-traktaten styrker den parlamentariske dimensjonen i EU-samarbeidet. Konferansen vil erstatte de halvårlige møtene for lederne av EU-landenes utenrikskomiteer (de såkalte COFACC-møtene) og forsvarskomiteer (de såkalte CODACC-møtene). Den nye konferansen ses også i sammenheng med at Den vesteuropeiske unions parlamentarikerforsamling (VEU PA) opphørte 1. juli 2011.

Komiteens tilråding

På grunnlag av presidentskapets beslutning av 15. november 2012 og forslag fra utenriks- og forsvarskomiteen rår valgkomiteenStortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I

Det opprettes en fast delegasjon med fire medlemmer og fire varamedlemmer til konferansen for overvåking av EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk. Leder og første nestleder av utenriks- og forsvarskomiteen skal være faste medlemmer av delegasjonen.

II

Til medlemmer og varamedlemmer av Stortingets delegasjon til konferansen for overvåking av EUs utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk velges for den resterende del av stortingsperioden 2009–2013:

Medlemmer:

  • 1. Stortingsrepresentant Ine M. Eriksen Søreide

  • 2. Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen

  • 3. Stortingsrepresentant Snorre Serigstad Valen

  • 4. Stortingsrepresentant Karin S. Woldseth

Varamedlemmer:

  • 1. Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen

  • 2. Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen

  • 3. Stortingsrepresentant Laila Gustavsen

  • 4. Stortingsrepresentant Lars Peder Brekk

Oslo, i valgkomiteen, den 26. november 2012

Dag Terje Andersen

leder