Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Lise Christoffersen, Håkon Haugli, Hilde Magnusson, Ingalill Olsen og Eirik Sivertsen, frå Framstegspartiet, Gjermund Hagesæter, Morten Ørsal Johansen og Åge Starheim, frå Høgre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, frå Sosialistisk Venstreparti, leiaren Aksel Hagen, frå Senterpartiet, Heidi Greni, og frå Kristeleg Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, handsamar i innstillinga dei budsjettkapitla som høyrer inn under rammeområde 6 Innvandring, regional utvikling og bolig.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet merker seg at regjeringen foreslår å redusere bevilgningen over kap. 822 post 22 Norskprøver for voksne innvandrere. Disse medlemmer mener det er betenkelig at denne posten reduseres, og mener det er grunn til å se på om det er flere som innrulleres i introduksjonsprogrammet som ikke gjennomfører opplæring i norsk og samfunnskunnskap mv. Disse medlemmer viser til merknader disse medlemmer har fremmet i forbindelse med behandlingen av Prop. 1 S (2012–2013), jf. Innst 16 S (2012–2013), om betydningen av å oppgradere statusen for gjennomførte prøver, spesifikt for at deltakerne skal kunne lykkes i det norske arbeidsmarkedet. På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen iverksette en forvaltningsrevisjon av hvordan introduksjonsprogram gjennomføres.»

Disse medlemmer viser til disse medlemmers merknader i Innst. 16 S (2011–2012) vedrørende ny tilskuddsordning for nasjonale ressursmiljøer på integreringsfeltet, som gjøres over kap. 821 post 71. Disse medlemmer merker seg at midler fra denne posten overflyttes til kap. 820 post 1, og at det etter avsluttet klagebehandling står 258 000 kroner ubenyttet på denne posten. Disse medlemmer viser til at regjeringen ved fremleggelsen av Prop. 1 S (2011–2012) og nyordningen, referert ovenfor, fratok de ulike nasjonale ressursmiljøene muligheten til å klage på vedtak om tilskudd og at rapporteringskravene som tidligere gjaldt for disse organisasjonene bortfalt. Disse medlemmer mener det i lys av regjeringens forslag til statsbudsjett 2013, der denne ordningen videreføres, ikke fremkommer hvordan regjeringen etterprøver hvordan skattebetalernes penger, som bevilges over kap. 821 post 71, forvaltes av de ulike ressursmiljøene og hvordan departementet kontrollerer pengebruken. På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen evaluere nyordningen med direktetildeling av midler til nasjonale ressursmiljøer på integreringsfeltet.»