2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Lillian Hansen, Arne L. Haugen, Ingrid Heggø og lederen Terje Aasland, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold, Jon Georg Dale og Torgeir Trældal, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Svein Flåtten og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Alf Egil Holmelid, fra Senterpartiet, Irene Lange Nordahl, og fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, viser til Prop. 17 L (2012–2013) om forslag til lov om det frie varebytte i EØS (EØS-vareloven) og forordning om (EF) nr. 764/2008 som gjelder for varer som ikke er omfattet av harmonisert EØS-regelverk.

Komiteen viser til at prinsippet om gjensidig godkjenning er utviklet i EU-domstolens rettspraksis og innebærer at en EØS-stat i utgangspunktet ikke kan forby salg av en vare som omsettes lovlig i en annen EØS-stat. Komiteen viser videre til at forordningen fastsetter framgangsmåter myndighetene må følge når de treffer eller har til hensikt å treffe et vedtak som helt eller delvis forbyr en vare som lovlig omsettes i en annen EØS-stat.

Komiteen merker seg at EØS-statene nå skal opprette et vareknutepunkt hvor næringsdrivende skal kunne få informasjon om hvilke nasjonale tekniske regler som gjelder for en konkret varetype. Komiteen viser til at forordning (EF) nr. 765/2008 gir regler om akkreditering, markedstilsyn, kontroll av varer fra tredjeland og CE-merking. Komiteen viser til at forordning (EF) nr. 765/2008 fastsetter minimumskrav til EØS-statenes organisering av det nasjonale arbeidet med markedstilsyn, og at det videre skal etableres egnede ordninger for kommunikasjon og samordning mellom markedstilsynsmyndighetene.

Komiteen merker seg at regelverket for varepakken fastsetter flere tiltak som har til formål å sikre at varer i markedet oppfyller krav som sikrer et høyt nivå når det gjelder vern av offentlige interesser som helse, miljø og sikkerhet, samt at det frie varebytte ikke blir begrenset i større grad enn det som er tillatt etter EØS-lovgivingen.

Imidlertid kan nasjonale myndigheter kreve at varene holder det samme sikkerhetsnivået som varer som produseres nasjonalt. Dette gjelder spesielt av hensyn til forbrukernes liv og helse.

Gjennom varepakken er komiteen også kjent med at det indre markedet styrkes gjennom bedre og felles regelverk, som lik håndheving, klarere prosedyrer og administrativt samarbeid mellom EØS-statene. Komiteen merker seg at et fritt varebytte er en viktig drivkraft for økt konkurranseevne og økonomisk vekst i EØS.

Komiteen viser derfor til at det nye regelverket vil bidra til å effektivisere samhandelen med våre viktigste handelspartnere i EU.