Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Tore Hagebakken, Sigvald Oppebøen Hansen, Anna Ljunggren og Tove-Lise Torve, fra Fremskrittspartiet, Hans Frode Kielland Asmyhr, Ulf Leirstein, Åse Michaelsen og lederen Per Sandberg, fra Høyre, André Oktay Dahl og Anders B. Werp, fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til at proposisjonen i all hovedsak gjelder endringer som må foretas i annen lovgivning som følge av den nye vergemålsloven. Komiteen viser til at den nye vergemålsloven etter planen skal tre i kraft 1. juli 2013. I tillegg til rent tekniske endringer er det særlig to reformer i den nye vergemålsloven som nødvendiggjør endringer i annen lovgivning.

Komiteen vil peke på at det i den nye vergemålsloven vil bli en overgang fra ordningen med umyndiggjøring og hjelpevergemål til et individtilpasset vergemål. Videre vil det bli en omorganisering av vergemålsmyndighet ved å overføre vergemålsmyndigheten fra det kommunale overformynderiet til fylkesmannen.

Komiteen registrerer at endringer som må gjøres i annen lovgivning i stor grad er av teknisk art. Dette gjelder i all hovedsak en endring av begrep som blir tilpassa den nye loven. Komiteen konstaterer også at regjeringen ikke vil gå videre med forslaget om å forvalte de vergetrengendes finansielle eiendeler i regi av Folketrygdfondet da det er mer hensiktsmessig med forvaltning i bank.

Komiteen viser til at de foreslåtte endringene ikke vil ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.