Brev fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 28. november 2012

Dokument 8:14 S (2012-2013) Representantforslag om å kjøpekraftjustere kontantstøtte og barnetrygd i forhold til utgiftsnivået i bostedslandet

Jeg viser til brev 12. november 2012 fra Stortingets familie- og kulturkomité hvor det bes om uttalelse vedrørende ovennevnte representantforslag fra stortingsrepresentantene Robert Eriksson, Vigdis Giltun og Laila Marie Reiertsen.

Representantene fremmer følgende forslag:

”Stortinget ber regjeringen legge frem en sak for Stortinget om kjøpekraftjustering av kontantstøtte og barnetrygd i forhold til kostnadsnivået i bostedslandet, i løpet av vårsesjonen 2013.”

Gjennom EØS-avtalen reguleres arbeidstakeres rettigheter, herunder rett til trygdeytelser. Blant annet har en arbeidstaker rett til familieytelser for sine barn bosatt annet sted i EØS-området som om de var bosatt i Norge. Økt arbeidsinnvandring til Norge fra andre land i EØS-området fører dermed også til at flere benytter seg av sin rett til å eksportere blant annet barnetrygd og kontantstøtte.

Som forslagsstillerne er kjent med, har Arbeidsdepartementet igangsatt en gjennomgang av regler om medlemskap i folketrygden og eksport av trygdeytelser.

I den forbindelse vil også spørsmålet om kjøpekraftsjustering bli vurdert nærmere. Jeg ønsker å avvente konklusjonene fra dette arbeidet før jeg tar stilling til ovennevnte representantforslag.