Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 11. januar 2013

Vedrørende oppfølgingsspørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om tildeling av skjønnsmidler til kommunene

Det vises til brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen av 28. november 2012 vedrørende oppfølgingsspørsmål angående oppfølging av pårørende, berørte og etterlatte etter 22. juli 2011 og tildeling av skjønnsmidler til kommunene.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen ber om en presisering av min uttalelse om at dersom departementet får kunnskap om at skjønnsmidler tildelt kommunene er nyttet til andre formål, vil dette bli fulgt opp overfor de kommuner det gjelder.

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt et brev til alle landets fylkesmenn hvor fylkesmennene bes om å redegjøre for kjennskap til om kommuner i de respektive fylkene som har mottatt skjønnsmidler til psykososial oppfølging etter 22. juli har brukt midlene til andre formål. Brevet er vedlagt. Helse- og omsorgsdepartementet vil vurdere tiltak rettet mot eventuelle kommuner dette måtte gjelde på bakgrunn av fylkesmennenes tilbakemeldinger på ovennevnte brev.

Departementet har utformet reviderte retningslinjer for skjønnstilskuddet til psykososial oppfølging i kommunene etter 22. juli for 2013. Retningslinjene vil presisere at midler skal tildeles etter søknad, samt at det åpnes for anmodning om tilbakebetaling av udisponerte midler hvis behovssituasjonen, eller andre forhold, endres.