Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 21. november 2012

Representantforslag 8:11 L (2012-2013) og representantforslag 8: 15 LS (2012-2013) om endring i lov om motorferdsel i utmark

Jeg viser til to brev fra energi- og miljøkomiteen, begge datert 9. november 2012, vedlagt henholdsvis representantforslag 8: 11 L (2012-2013) og representantforslag 8: 15 LS (2012-2013). Begge representantforslagene gjelder forslag om å endre lov om motorferdsel i utmark slik at kommunene skal kunne etablere løyper for rekreasjonskjøring med snøscooter gjennom arealplanlegging etter plan- og bygningsloven. Forslag 8: 15 LS (2012-2013) gjelder i tillegg mindre endringer i plan- og bygningsloven for ytterligere å klargjøre kommunenes anledning til å anlegge slike løyper.

Siden forslagene i hovedsak gjelder det samme og har samme frist for tilbakemelding, svarer jeg på begge forslagene gjennom dette brevet.

Jeg uttalte meg om spørsmålet om økt kommunal myndighet på motorferdselfeltet senest i spørretimen 10. oktober i år. Da bekreftet jeg, slik jeg også har gjort tidligere, at jeg ser på muligheter for å gi kommunene større myndighet til å bestemme om de vil åpne for etablering av snøscooterløyper til rekreasjonskjøring.

Det er krevende avveininger som må gjøres. Vi må være sikre på at eventuell økt lokal myndighet på motorferdselfeltet lar seg gjennomføre uten at vi risikerer vesentlige konsekvenser for friluftsliv og naturmangfold. Dette gjelder både på kort og på lang sikt.

Vi må også ha med oss at en åpning for rekreasjonskjøring vil fjerne det prinsipielle skillet mellom nyttekjøring og kjøring uten nytteformål, som er hovedlinjen som motorferdselregelverket bygger på. Dette vil kunne gjøre det vanskeligere å sette grenser ved fremtidige krav om ytterligere utvidet adgang til kjøring i utmark.

Miljøverndepartementet foretar nå grundige vurderinger av mulige løsninger. De erfaringer forsøkskommunene har gjort utgjør en del av grunnlaget som vi bygger våre vurderinger på.

Jeg kan ikke love noe nå om når spørsmålet om rekreasjonskjøring vil være avklart, men vi arbeider med det og vil ikke la det gå for lang tid. Dersom regjeringen beslutter å sende et forslag på høring, vil det skje i inneværende stortingsperiode.