1.1 Innledning og bakgrunn

Det vises i proposisjonen til at Slottsplassen er nasjonens paradeplass nummer én og vil ha en sentral funksjon ved markeringen av nasjonens grunnlovsjubileum den 17. mai 2014. Det pekes på at Slottsplassen i dag fremstår som lite representativ, og at beskaffenheten fører til betydelige utfordringer på drifts- og vedlikeholdssiden. Det er ca. 13 200 kvm. grusarealer på Slottsplassen med underlag av delvis gammel asfalt. Mangelfull drenering skaper store problemer i nedbørsperioder, nærmere omtalt i proposisjonen. Det vises til at tilstanden for Slottsplassen forverrer seg hvert år og medfører økte vedlikeholds- og reparasjonskostnader.

Statsbygg har i samarbeid med Det kongelige hoff og Riksantikvaren utarbeidet et forprosjekt for rehabilitering av Slottsplassen. Prosjektet har en kostnadsramme på 70 mill. kroner. Det samlede bevilgningsbehovet for 2013 er 40 mill. kroner.

Forslaget om å rehabilitere Slottsplassen innebærer etablering av en type fast dekke, samt utskifting av masse og drenering. Prosjektet inkluderer også rehabilitering av veier og fortau som har tilknytning til plassen.

Den nederste delen av Slottsplassen, fra Holberggangen til Frederiks gate er regulert til offentlig vei, og drifts- og vedlikeholdsansvaret ligger hos Oslo kommune. Det vises i proposisjonen til at kommunen er innforstått med at den bærer kostnadene til opprustning av disse arealene.

1.2 Fremdrift og finansiering

Det fremgår av proposisjonen at en ferdigstillelse av prosjektet innen 17. mai 2014 forutsetter at Statsbygg kan igangsette prosjektering tidlig i 2013, og at anleggsarbeidene har oppstart medio mai 2013.

Utgifter til prosjektering vil i første fase bli dekket over gjeldende bevilgninger på kap. 1581 Eiendommer til kongelige formål.

Det foreslås en kostnadsramme for rehabilitering av Slottsplassen på 70 mill. kroner (pr. 1. juli 2013).

Prosjektet foreslås i proposisjonen finansiert over Statsbyggs kap. 1581 Eiendommer til kongelige formål, post 30 Større rehabiliteringsprosjekter. For 2013 er det bevilget 37,94 mill. kroner på denne posten til fullføring av takprosjektet på Det kongelige slott. Sluttprognosen for dette prosjektet ligger imidlertid 20 mill. kroner under budsjett. Det foreslås derfor at 20 mill. omdisponeres til prosjektet på Slottsplassen. I tillegg foreslås det å øke bevilgningen på post 30 med 37,5 mill. kroner til 75,44 mill. kroner, og å øke post 1 Driftsutgifter med 2,5 mill. kroner til 26,628 mill. kroner. Dette vil dekke det samlede likviditetsbehovet til prosjektet på Slottsplassen på 60 mill. kroner i 2013.