2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Håkon Haugli, Hilde Magnusson, Willy Pedersen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Morten Ørsal Johansen og Åge Starheim, fra Høyre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Aksel Hagen, fra Senterpartiet, Heidi Greni, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til Prop. 58 S (2012–2013) om rehabilitering av Slottsplassen og nødvendige endringer i statsbudsjettet for 2013 som følge av dette. Komiteen støtter regjeringens forslag og understreker betydningen av at rehabiliteringen ferdigstilles innen grunnlovsjubileet 17. mai 2014.

Komiteen vil peke på at Slottet og Slottsplassen er en helhet som sammen utgjør et av de fremste symbolene på Norge og det nasjonale fellesskapet. Slottsplassen er også en turistattraksjon som hvert år blir besøkt av titusenvis av turister fra inn- og utland. Som nasjonens fremste paradeplass vil Slottsplassen ha en sentral funksjon ved markeringen av Norges grunnlovsjubileum 17. mai 2014.

Komiteen viser til at Slottsplassen i dag framstår som lite representativ. Problemene som den mangelfulle dreneringen skaper, er godt beskrevet i proposisjonen. Komiteen støtter på denne bakgrunn regjeringens forslag om en grundig rehabilitering av Slottsplassen som innebærer etablering av en type fast dekke, utskifting av masse og drenering, samt rehabilitering av veier og fortau som har tilknytning til plassen.

Komiteen har for øvrig merket seg at det ikke er samsvar mellom teksten i proposisjonen og forslaget til vedtak når det gjelder å øke bevilgningen på kap. 1581 Eiendommer til kongelige formål, post 30 Større rehabiliteringsprosjekter. I teksten i proposisjonen omtales en økning til 75,44 mill. kroner, mens det i forslaget til vedtak står 74,44 mill. kroner. Komiteen viser i den forbindelse til vedlagte brev fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet av 19. mars 2013, der det opplyses at det riktige er at beløpet endres til 75,44 mill. kroner. Da beløpet som fremkommer i forslaget til vedtak i proposisjonen fremstår som en åpenbar inkurie, foreslår komiteen at vedtak til bevilgningsendring på kap. 1581 Eiendommer til kongelige formål, post 30 Større rehabiliteringsprosjekter, innebærer en økning til 75,44 mill. kroner, og ikke til 74,44 mill. kroner.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at rehabilitering av Slottsplassen, med ulike typer toppdekke, også brolegging, har blitt diskutert flere ganger de siste 20 årene. Et forprosjekt for den løsningen som omtales i proposisjonen (Prop. 58 S (2012–2013)), er utarbeidet av Statsbygg i samarbeid med Det kongelige hoff og Riksantikvaren. I henhold til proposisjonen vil rehabiliteringen både gi Slottsplassen et representativt utseende og ikke minst gi en mer rasjonell drifts- og vedlikeholdssituasjon.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil etter en samlet vurdering støtte innstillingen, men samtidig uttale at regjeringen har latt anledningen gå fra seg under det selvpålagte tidspresset i forbindelse med grunnlovsjubileet, til å vurdere hvordan alternative utforminger og belegning kunne tilført Slottet en slottsplass av høyere teknisk og estetisk kvalitet enn plassen slik den nå ligger. I en slik vurdering kunne også vært en vurdering av brolegning, avveid mot fremtidige driftsutgifter knyttet til ulike dekker.