Brev fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 22. mars 2013

Representantforslag fra stortingsrepresentantene Gjermund Hagesæter, Morgten Ørsal Johansen og Åge Starheim om å styrke norsk språk i offentlig tjenesteutøvelse (Dokument 8:36 S (2012-2013))

Det vises til brev fra Stortinget datert 20.02.13.

Representantforslag 1:

Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag om krav til at utenlandske borgere som ansettes i offentlig sektor har tilfredsstillende kunnskaper i norsk språk, slik at de er i stand til å kommunisere på en trygg måte.

Det er den enkelte virksomhet som er ansvarlig for å rekruttere kvalifiserte medarbeidere til ledige stillinger. Virksomhetene må vurdere hvilke krav til kompetanse, herunder norskkunnskaper, som skal stilles til de som ansettes. Ansatte i offentlig sektor har varierende grad av kontakt med brukere og kravet til kunnskaper i norsk vil være forskjellige. Regjeringen vil derfor ikke fremme forslag om generelle krav til kunnskaper i norsk språk for utenlandske borgere som ansettes i offentlig sektor.

Regjeringen har satt i verk flere tiltak som kan gjøre det lettere for arbeidsgiverne å vurdere norskkunnskaper ved tilsetting. Etter 1. september 2013 må innvandrere som har rett og/eller plikt til å delta i opplæring i norsk og samfunnskunnskap gå opp til obligatorisk avsluttende prøver. Kandidatene får derved dokumentert sine norskkunnskaper. Dokumentasjonen vil også være en hjelp for arbeidsgivere til å sikre at den de ansetter har et tilfredsstillende kunnskapsnivå i norsk.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet arbeider nå med en handlingsplan for bedre bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet. Planen omfatter også språkopplæring.

I stortingsmeldingen om kvalitet og pasientsikkerhet i helse- og omsorgstjenesten er det foreslått å utarbeide en ny autorisasjonsordning for helsepersonell med utdanning fra land utenfor EØS-området. I den sammenheng vil det bli vurdert om det skal stilles språkkrav til enkelte faggrupper.

Helse- og omsorgsdepartementet har i statsbudsjettet for 2013 avsatt 3 mill. kroner til en satsing på kvalifisering av fremmedspråklige til helsearbeiderfaget. Satsingen vil stimulere til opprettelse av yrkesrettet språkopplæring innenfor helsearbeiderfaget i samarbeid med fylkeskommuner og kommuner. Satsingen vil bidra til å øke tilgangen på helsefagarbeidere til omsorgssektoren, spesielt i storbyene.

Representantforslag 2:

Stortinget ber regjeringen iverksette tiltak for utenlandske ansatte i offentlige virksomheter slik at de oppnår et tilfredsstillende kunnskapsnivå i norsk språk.

Hver enkelt offentlig virksomhet har ansvar for å vurdere kompetansen hos egne medarbeidere. Det gjelder både kunnskaper i norsk språk og annen kompetanse som er nødvendig for å utføre arbeidet godt. Virksomhetene er også ansvarlig for å iverksette nødvendig tiltak for kompetanseutvikling. Behovet for nye tiltak blir derfor iverksatt i tråd med den enkelte virksomhets behov.

I svaret på representantforslag 1 fremgår det eksempler på tiltak som regjeringen har satt i verk for å sikre bedre norskkunnskaper hos utenlandske borgere som ansattes i offentlig virksomheter.