Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Kari Henriksen, lederen Hadia Tajik og Lene Vågslid, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Hårek Elvenes, Peter Christian Frølich og Anders B. Werp, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til Prop. 13 S (2013–2014) om endringer i statsbudsjettet for 2013 og vedlagte brev fra Justis- og beredskapsdepartementet av 3. desember 2013 om en korrigering i proposisjonen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, konstaterer at regjeringen har iverksatt en umiddelbar oppfølging av ambisjonen om å styrke returen av kriminelle og asylsøkere med endelig avslag. Flertallet viser til at bevilgningen til tvangsreturer økes med 16,1 mill. kroner for 2013.

Flertallet merker seg regjeringens ambisjon om at kriminelle utlendinger nå skal sone i eget hjemland i større grad enn tidligere. Flertallet mener dette kan bidra til å få ned soningskøene. Flertallet slutter seg derfor til regjeringens forslag som er anslått å kunne finansiere hjemtransport for 15 kriminelle utlendinger. Flertallet vil i denne sammenheng vise til at antallet kriminelle som sonet i eget hjemland, totalt var 52 og 48 personer årlig i henholdsvis 2011 og 2012. Flertallet mener derfor det er positivt at regjeringen i lys av dette har fått på plass en betydelig økning allerede i inneværende år.

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti viser for øvrig til finanskomiteens behandling av ny saldering av statsbudsjettet for 2013, jf. Innst. 100 S (2013–2014).