2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Gunvor Eldegard og lederen Martin Kolberg, fra Høyre, Erik Skutle og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Kenneth Svendsen og Helge Thorheim, fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Abid Q. Raja, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, vil understreke at det er svært viktig med et korrekt system for fastsettelse av merverdiavgift. Komiteen vil peke på at merverdiavgiften utgjør om lag 30 pst. av de samlede skatte- og avgiftsinntektene fra Fastlands-Norge. Komiteen er derfor tilfreds med at Riksrevisjonen har undersøkt skatte- og avgiftsmyndighetenes kontroll av merverdiavgift.

Riksrevisjonens undersøkelse peker på flere svakheter ved kontrollen av merverdiavgiften og har funnet flere forbedringspunkter de mener bør følges opp. Komiteen registrerer at departementet vil følge opp Riksrevisjonens merknader og anbefalinger gjennom styringsdialogen med de ansvarlige skattemyndigheter.

Merverdiavgiftssystemet er bygget på tillit mellom myndighetene og næringslivet, og må etter komiteens mening være gjenstand for relevant og god kontroll. Komiteen mener at merverdiavgiftssystemets kontrollregime må ta flere hensyn. Et system som bygger på tillit vil alltid først og fremst stole på at den enkelte næringsdrivende følger reglene og deklarerer korrekt. Det kan føre til både ubevisste og bevisste feil. Derfor må kontrollen være så omfattende at fristelsen til å omgå reglene reduseres, samtidig som tilliten til den enkelte bevares.

Riksrevisjonens funn handler om både utvelgelse av deklarasjoner for kontroll, forenklet informasjonsutveksling internt og mellom etatene, IKT-systemer som begrenser effektiviteten og kontrollen av merverdiavgiftsregisteret, for å nevne noen.

Komiteen registrerer at Riksrevisjonen og Finansdepartementet vekter alvorlighetsgraden av svakhetene noe ulikt. Komiteen er tilfreds med at det likevel er stor enighet om viktigheten av at de svakheter som er avdekket, rettes opp.

Komiteen er også tilfreds med at det er enighet om at det er uheldig at kravet om likebehandling ved bruk av tilleggsavgift ikke er ivaretatt. Komiteen mener at en omgåelse eller unnlatelse av korrekt innbetaling selvsagt må følges av sanksjoner. Og sanksjonene som brukes i form av tilleggsavgifter, må være ensartete. Komiteen mener det derfor er svært alvorlig når det avdekkes at kravet om likebehandling ikke ivaretas. Komiteen er derfor glad for at dette tas alvorlig og at Finansdepartementet vil følge opp saken.

Komiteen er innforstått med at både skatteetaten og toll- og avgiftsetaten alltid vil stå overfor krevende utfordringer i sine prioriteringer av arbeidsoppgaver for å kunne sikre et rettferdig og godt system for kontroll av merverdiavgift. Komiteen er derfor tilfreds med Riksrevisjonens undersøkelse og at departementet følger opp.