Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ruth Mari Grung, Tove Karoline Knutsen, Torgeir Micaelsen, Freddy de Ruiter og Karianne O. Tung, fra Høyre, Elisabeth Røbekk Nørve, Sveinung Stensland, Tone Wilhelmsen Trøen og Christopher Wand, fra Fremskrittspartiet, lederen Kari Kjønaas Kjos, Harald T. Nesvik og Morten Wold, fra Kristelig Folkeparti, Olaug V. Bollestad, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, fra Venstre, Ketil Kjenseth, og fra Sosialistisk Venstreparti, Gina Knutson Barstad, viser til Prop. 177 L (2012–2013) Endring i pasientskadelova. Pasientskadeloven gjelder i dag skade påført i institusjon under kommunehelsetjenesten, det vil si sjukehjem og døgnplasser for akutt hjelp. Komiteen viser til at Helse- og omsorgsdepartementet foreslår en hjemmel i pasientskadeloven for at Kongen i forskrift kan bestemme hvilke institusjoner under den kommunale helse- og omsorgstjenesten som skal være omfattet av pasientskadeloven. Komiteen er enig i at forslaget må sees i sammenheng med Helse- og omsorgsdepartementets forslag til forskrift, der det går fram at alle institusjoner etter helse- og omsorgstjenesteloven, også barneboliger, rusinstitusjoner og aldershjem, skal regnes som institusjon etter pasientskadeloven. Komiteen merker seg at forslaget til forskrift ble sendt på høring sammen med lovforslaget. Komiteen merker seg videre at Helse- og omsorgsdepartementet tar sikte på å fastsette forskrift slik at den kan tre i kraft samtidig med endringer i pasientskadeloven, gitt at Stortinget vedtar forskriftshjemmelen i pasientskadeloven.

Komiteen mener at også barneboliger, aldershjem og rusinstitusjoner bør omfattes av pasientskadeloven for å gi et sterkere vern ved pasientskade.

Komiteen har merket seg høringsinnspillet fra Norsk Forbund for Utviklingshemmede som viser til at hjelpebehovene på barne- og avlastningsboliger ofte er komplekse og krevende, slik at erstatningsreglene bør utformes uten hensyn til hvem som har gitt helsehjelpen. Komiteen mener at gjeldende regelverk om at pasientskadeloven omfatter skade utført av helsepersonell, eller andre som opptrer på vegne av helsepersonell, bør opprettholdes. Komiteen vil følge med på utviklingen og vurdere om det er behov for endringer. Komiteen ser at det kan være utfordrende å skille mellom helsehjelp og annen hjelp i en institusjon.

Komiteen viser til høringsinnspill fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) som etterlyser regler for eldre skader. Komiteen mener at endringen skal gjelde for skader oppstått etter at forskriftene er trådt i kraft.

Komiteen mener det er en fordel for pasienter, andre brukere og pårørende at forskriftene presiserer hvilke typer institusjoner som omfattes av pasientskadeloven.