Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråden, datert 15. januar 2014

Representantforslag 8:14 S (2013 - 2014 ) - Opphevelse av foreldelsesfristen i enkelte straffesaker

Jeg viser til representantforslag 8:14 S (2013-2014) der det bes om at regjeringen utarbeider og fremmer forslag om oppheving av foreldelsesfristen i incest-, voldtekts- og drapssaker.

Justis- og beredskapsdepartementet sendte 8. februar 2013 ut et høringsnotat med forslag til endringer i straffeloven 1902 og 2005. Høringsnotatet inneholder blant annet forslag til endring av straffelovens bestemmelser om foreldelse. Høringsinstansene ble bedt om å gi innspill til hvorvidt straffansvaret for drapshandlinger og seksuelle overgrep mot barn under 16 år bør unntas fra foreldelse og hvorvidt det bør gjelde en såkalt utskutt foreldelsesfrist i flere saker enn i dag. Utskutt foreldelsesfrist innebærer at fristen først begynner å løpe når fornærmede er 18 år.

Departementet arbeider med en proposisjon som skal følge opp ovennevnte høringsnotat.

Jeg mener forslagstillernes initiativ er svært godt, særlig fordi det faller inn under det arbeidet departementet allerede er i gang med.

For å sikre en samlet behandling av spørsmålet om oppheving av foreldelsesfrist for visse svært alvorlige forbrytelser vil jeg anmode om at en i forslaget endrer formuleringen fra en instruksjon til en anmodning. Etter min mening vil en da få en raskere behandling fordi vi kan legge det konkret inn i vårt pågående arbeid.

Dersom komiteen imøtekommer mitt innspill, vil formuleringen i forslaget i så fall bli «Stortinget anmoder regjeringen å utarbeide og fremme forslag om oppheving av foreldelsesfrist i straffesaker vedrørende incest-, voldtekts- og drapssaker.»