Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 19/2014 av 14. februar 2014 om innlemmelse i EØS-avtalen av kommisjonens gjennomføringsbeslutning 2011/633/EU om de felles spesifikasjonene i registeret for jernbaneinfrastruktur

Til Stortinget

Sammendrag

Ved EØS-komiteens beslutning nr. 19/2014 av 14. februar 2014 ble vedlegg XIII (Transport) i EØS-avtalen endret for å innlemme kommisjonens gjennomføringsbeslutning 2011/633/EU om de felles spesifikasjonene i registeret for jernbaneinfrastruktur (infrastrukturregisteret).

Gjennomføringsbeslutningen fastsetter de grunnleggende kravene til infrastrukturregisteret. Infrastrukturregisteret skal omfatte de strukturelle delsystemene infrastruktur og energi.

Formålet med kommisjonens gjennomføringsbeslutning er å gi de nødvendige detaljerte spesifikasjonene for registerets innhold og form, som forutsatt i samtrafikkdirektivet fra 2008 (direktiv 2008/57/EU). Kommisjonsbeslutningen er en oppfølging av allerede gjeldende forpliktelser.

Infrastrukturregisteret skal sikre at informasjon om jernbaneinfrastrukturen er tilgjengelig slik at den kan benyttes ved prosjektering av nye kjøretøy og strekninger før de settes i drift.

Registeret skal også kunne brukes for å overvåke utviklingen av samtrafikkevnen i jernbanesystemet. Videre skal registeret kunne brukes av jernbaneforetakene for å avgjøre kompatibilitet mellom planlagte tog og den aktuelle strekningen.

Infrastrukturregisteret vil først og fremst være til nytte for jernbaneforetak som ønsker tilgang til det norske jernbanenettet, og dermed er avhengige av informasjon om infrastrukturen for å tilpasse sitt materiell. Dette kan føre til økt samtrafikk som er målet for basisrettsakten samtrafikkdirektivet. Registeret kan også gjøre internasjonal trafikk til og fra Norge mer attraktivt for utenlandske jernbaneforetak.

Gjennomføringsbeslutningen trådte i kraft i EU den 16. mars 2012, mens selve registeret skal være operativt fra mars 2015.

Forholdet til norsk rett og økonomiske og administrative konsekvenser

I og med at gjennomføring av kommisjonens gjennomføringsbeslutning medfører økonomiske forpliktelser for Norge i de kommende årene, ble beslutningen i EØS-komiteen tatt med forbehold om Stortingets samtykke i samsvar med Grunnloven § 26 annet ledd og EØS-avtalens artikkel 103.

Gjennomføring av kommisjonsbeslutningen i norsk rett vil kunne skje gjennom forskrift gitt med hjemmel i jernbaneloven § 16 og samtrafikkforskriften § 3 femte ledd og § 34.

Infrastrukturregisteret skal opprettes og driftes av Jernbaneverket. Jernbaneverket har anslått kostnaden for opprettelsen av registeret til å være omkring 12,5 mill. kroner. Registeret skal være i drift fra 2015, og etableringskostnaden vil dermed fordele seg på litt over to år.

Samlede utgifter i Jernbaneverket til opprettelse og drift av registeret dekkes innenfor Samferdselsdepartementets vedtatte budsjett for Jernbaneverket uten en bevilgningsøkning til dette spesielle formålet.

Registeret vil være til fordel for operatørene på det norske jernbanenettet ved at man på en mer tilgjengelig måte får oversikt over den norske infrastrukturen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Øystein Langholm Hansen, Kjell-Idar Juvik, Ingvild Kjerkol, Sverre Myrli og Magne Rommetveit, fra Høyre, Torill Eidsheim, lederen Linda C. Hofstad Helleland, Nils Aage Jegstad og Helge Orten, fra Fremskrittspartiet, Ingebjørg Godskesen, Åse Michaelsen og Roy Steffensen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, fra Senterpartiet, Janne Sjelmo Nordås, og fra Venstre, Abid Q. Raja, har ingen merknader og slutter seg til forslaget i proposisjonen.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Komiteen viser til følgende uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen datert 23. april 2014:

«Utenriks- og forsvarskomiteen viser til transport- og kommunikasjonskomiteens utkast til innstilling datert 8. april 2014 vedrørende Prop. 47 S (2013–2014) Samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 19/2014 av 14. februar 2014 om innlemmelse i EØS-avtalen av kommisjonens gjennomføringsbeslutning 2011/633/EU om de felles spesifikasjonene i registeret for jernbaneinfrastruktur.

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer slutter seg til transport- og kommunikasjonskomiteens utkast til innstilling til Prop. 47 S (2013–2014) og har ingen ytterligere merknader.»

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og merknadene og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 19/2014 av 14. februar 2014 om innlemmelse i EØS-avtalen av kommisjonens gjennomføringsbeslutning 2011/633/EU om de felles spesifikasjonene i registeret for jernbaneinfrastruktur.

Oslo, i transport- og kommunikasjonskomiteen, den 24. april 2014

Linda C. Hofstad Helleland

Nils Aage Jegstad

leder

ordfører