Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjeninnføre konkrete og tydelige krav om å redusere deltidsbruken i norske sykehus, og at reduksjonen må skje på en fleksibel måte i samarbeid med de ansatte.»

Forslagsstillerne viser til at det har vært bred enighet om å satse på heltidsarbeid i helsesektoren, og påpeker at for å oppnå det trengs nødvendige virkemidler og at ledelsen i helseforetakene forplikter seg til oppgaven. Det vises til at det i foretaksmøtene til de regionale helseforetakene ble innført krav til sykehusene om å redusere andelen deltidsbruk med 20 prosent i 2011, og at kravet er blitt gjentatt for 2012 og 2013.

Det vises til at sykehusene utlyser svært mange deltidsstillinger, og at det gjennom årtier har utviklet seg en praksis i sykehusene med mange deltidsstillinger for å sikre tilgang på ekstra fleksibel arbeidskraft.

Forslagsstillerne mener at mangelen på hele stillinger å søke på gjør det mindre attraktivt å arbeide i helsesektoren.

Det understrekes at tilbud om nye og større stillinger må skje i nært samarbeid med tillitsvalgte og med mest mulig fleksibilitet for de ansatte.

Det påpekes at beregninger fra Statistisk sentralbyrå viser at det i løpet av få år vil skje en dramatisk vekst i behovet for sykepleiere og helsefagarbeidere. Forslagsstillerne mener at hvis man skal lykkes med å rekruttere nok ansatte til disse avgjørende viktige velferdsoppgavene, må utfordringen møtes med økt utdanning, gjennom å gjøre arbeidsplassene attraktive og gjennom å tilby hele stillinger.

Forslagsstillerne mener det er nødvendig å ha klare krav til helseforetakene om å redusere deltidsbruken, fjerne ufrivillig deltid og om å sørge for flere hele stillinger.