Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Kari Henriksen, lederen Hadia Tajik og Lene Vågslid, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Hårek Elvenes, Peter Christian Frølich og Anders B. Werp, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til Dokument 8:35 S (2013–2014) – representantforslag om nytt Agder fengsel, konseptvalgsutredninger for Østlandet og Vestlandet og en helhetlig plan for økt fengselskapasitet.

Soningskapasitet

Komiteen er i likhet med forslagsstillerne opptatt av å styrke fengselskapasiteten. Komiteen mener det er en stor utfordring at det ikke er stor nok kapasitet slik at det kan ta lang tid før straffedømte får sone, at personer som skulle vært varetektsfengslet blir sluppet fri, at fanger må transporteres rundt i landet for å finne ledig kapasitet, og at dekningsgraden i fengslene blir for høy. Etter komiteens mening fører dette til økte kostnader og går ut over innholdet i soningen, noe som igjen kan medføre større gjentakelsesfare. Tilstrekkelig soningskapasitet er helt avgjørende for god straffegjennomføring.

Komiteen mener derfor det er viktig å fortsette arbeidet med å redusere soningskøen. Komiteen viser til at Kriminalomsorgsdirektoratet i 2013 overleverte en kapasitetsplan for kriminalomsorgen om behovet for økt soningskapasitet. Kriminalomsorgens kapasitetsplan slår fast at det er behov for flere fengselsplasser. Komiteen mener det er viktig at kapasitetsplanen gis bred faglig og politisk forankring. Komiteen forutsetter at Justis- og beredskapsdepartementet prioriterer kapasitetsutvidelser for både lukkede soningsplasser og varetektsplasser.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, er glad for at det kommer en stortingsmelding om bl. a. kapasiteten i kriminalomsorgen, og registrerer at det ifølge departementets svarbrev til komiteen av 1. april 2014 (vedlagt) tas sikte på å legge frem meldingen for Stortinget høsten 2014.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil understreke viktigheten av at den varslede stortingsmeldingen ikke fører til forsinkelser i utbyggingen av nye fengselsplasser. Disse medlemmer mener Kriminalomsorgens kapasitetsplan gir et faglig og godt bilde av behovet for nye fengselsplasser i Norge og er et tilstrekkelig grunnlag for å gå videre med planlegging og utbygging av nye plasser. Disse medlemmer forutsetter at den varslede stortingsmeldingen har en merverdi utover å kartlegge behovet for fengselsplasser i årene fremover. Disse medlemmer mener den varslede meldingen blant annet også bør gjøre en vurdering av hvilke konsekvenser dublering av celler kan ha for de innsatte og de ansatte i norske fengsler, ungdommer i fengsel og kvinner.

Komiteen mener det er viktig med en helhetlig plan og konkrete tiltak for å få på plass nok soningskapasitet.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet konstaterer med tilfredshet at det nå er bred enighet om politisk forankring av en helhetlig plan for hvordan fengselskapasiteten kan økes. Et tilsvarende forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet ble støttet av Kristelig Folkeparti og Venstre, men ble nedstemt av det tidligere rød-grønne stortingsflertallet så sent som ved budsjettbehandlingen for 2013. Disse medlemmer konstaterer at det daværende stortingsflertallet dermed forsinket den politiske beslutningsprosessen for bygging av ny soningskapasitet.

Fengsel Agder

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser til at i kapasitetsplanen som Kriminalomsorgen la frem i 2013 trekkes Agder frem som ett av stedene hvor det er behov for nytt fengsel. Flertallet viser også til at KS1-rapporten om fengselskapasitet i Agder, Buskerud, Telemark og Vestfold konkluderer med at det bør bygges 300 nye fengselsplasser i Agder, noe som vil være en kapasitetsøkning på ca. 180 plasser. Rapporten viser til at etterspørselen i 2022 vil utgjøre mellom 265 og 315 plasser ved 90 pst. kapasitetsutnyttelse, og videre at etterspørselen trekkes opp av at det blant annet soner om lag 70–75 personer i Rogaland, men som hører til Agder politidistrikt. Flertallet er også kjent med at fengslene i Agder er gamle (Arendal) og et takfengsel (Kristiansand), noe som gjør det nødvendig med nye fengselsplasser for å kunne styrke kapasiteten.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til NRK Sørlandet 29. mai 2014, hvor det fremkommer at faginstanser på Sørlandet mener fengselssituasjonen i landsdelen er så kritisk at når man har sendt brev til justisministeren med krav om handling. Man påpeker i dette brevet at det ikke er behov for flere utredninger.

Komiteen mener det er viktig at soningskapasiteten er god nok i alle regioner, og at kapasiteten derfor må styrkes i regionene som har en underdekning. Selv om komiteen er opptatt av å løse utfordringene med lang soningskø på kort sikt, må det komme permanente løsninger gjennom nye fengselsplasser.

Derfor haster det etter komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, sin mening, å komme videre med planene om nye fengselsplasser i Agder.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet peker på at soningskøen er redusert etter regjeringsskiftet. Disse medlemmer understreker samtidig at det er et betydelig press på kriminalomsorgen, og at langsiktige tiltak for økt soningskapasitet er viktige. Disse medlemmer imøteser derfor den kommende stortingsmeldingen om en utviklingsplan for kapasiteten i kriminalomsorgen. Disse medlemmer viser til tidligere erfaringer med at bygging av nye fengsler er svært ressurs- og tidkrevende. Derfor er det etter disse medlemmers mening viktig at beslutningsgrunnlaget for bygging av ny kapasitet er både helhetlig og kvalitetssikret. Disse medlemmer støtter bygging av ny soningskapasitet, og et nytt fengsel i Agder kan være et slikt mulig tiltak. Realiseringen av et slikt byggeprosjekt i Agder eller andre steder må etter disse medlemmers mening sees i en helhetlig nasjonal kontekst før endelig vedtak kan fattes. Derfor er den nevnte stortingsmeldingen etter disse medlemmers mening viktig som kunnskapsgrunnlag før beslutningen fattes. Disse medlemmer viser også til at soningskøen er ulikt fordelt mellom regionene i kriminalomsorgen. Disse medlemmer viser til justiskomiteens besøk hos Kriminalomsorgsdirektoratet 13. februar 2014, hvor følgende tall for soningskøen ble presentert: Region øst – 38 203 døgn. Region sørvest – 17 022 døgn. Region vest – 16 170 døgn. Region nord – 11 906 døgn. Region sør – 11 071 døgn.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, anmoder regjeringen om å vurdere bruk av offentlig-privat samarbeid (OPS) ved bygging av ny og utvidet soningskapasitet i kriminalomsorgen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet viser til Prop. 1 S (2013–2014) s. 68, der det står:

«KDI har gjennomført en konseptvalgutredning for den fremtidige fengselskapasiteten i Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene. Regjeringen har besluttet å gå videre med konseptvalg bestående av ett eller to nye fengsler til erstatning for, og økning av, eksisterende fengselskapasitet i Agderfylkene med en samlet kapasitet på inntil 300 plasser.»

Disse medlemmer mener rask igangsetting av dette er det eneste og mest virksomme tiltaket for å raskt få opp fengselskapasiteten. For å best mulig ivareta samfunnets behov for trygghet innsattes behov for rehabilitering og ansattes arbeidsforhold, er det viktig at Stoltenberg-regjeringens vedtak om å bygge nytt fengsel følges opp raskt.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen iverksette de planlagte konseptvalgsutredningene for Østlandet og Vestlandet, med sikte på å etablere flere fengselsplasser på bakgrunn av behovene som skisseres i Kriminalomsorgens kapasitetsplan av 2013.»

«Stortinget ber regjeringen snarest mulig legge fram for Stortinget en helhetlig plan for hvordan fengselskapasiteten skal økes for å imøtekomme behovene for tilstrekkelig kapasitet, nødvendig rehabilitering under soning, og ivaretagelse av kvinnelige innsatte.»

«Stortinget ber regjeringen snarest mulig sette i verk arbeidet med å bygge nytt fengsel i Agder.»

Komiteens medlem fra Kristelig Folkeparti mener at med den kunnskap og informasjon en har nå, er det behov for nytt fengsel i Agder. Dette bør etter dette medlems mening adresseres i den varslede stortingsmeldingen om bl.a. kapasiteten i kriminalomsorgen som kommer høsten 2014.

Komiteens medlem fra Senterpartiet vil trekke frem hvor viktig det er at regjeringen påskynder arbeidet med også å bygge nytt fengsel i Ålesund-området, for å avhjelpe det akutte behovet som er for plasser der. Det henvises for øvrig til merknader til temaet avgitt ved budsjettbehandlingen for inneværende år:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, viser til Prop. 1 S (2013–2014) og er enig i beslutningen om å gå videre med konseptutvalg bestående av ett eller to nye fengsler til erstatning for og økning av eksisterende fengselskapasitet i Agderfylkene med en samlet kapasitet på inntil 300 plasser samt at det skal påbegynnes utredning for Østlandet og for Vestlandet.»