Jeg viser til brev av 8. mai 2014, hvor komiteen ber
om Nærings- og fiskeridepartementets vurdering av forslagene i Dokument
8:57 S (2013-2014). Jeg har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet,
Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet i
forbindelse med utarbeidelse av svaret.
Produksjon av palmeolje har lenge vært og er fortsatt
en stor drivkraft bak avskoging i tropiske land, særlig i sørøst
Asia. Det er imidlertid mulig å produsere palmeolje på en bærekraftig
måte. Oljepalmen produserer relativt sett mye olje per hektar og
er derfor et mer arealeffektivt produkt enn de fleste alternative
matoljer.
I den siste tiden har en rekke selskaper, etter
press fra forbrukere og sivilsamfunns-organisasjoner, forpliktet
seg til å legge om sin drift. Jeg har opplysninger om at over 50
prosent av det internasjonale palmeoljemarkedet nå er underlagt
strenge interne bærekraftskriterier.
Det er viktig at selskapene selv innfører strenge kriterier
for bruk av palmeolje. Det første steget i å sikre at palmeoljen
som brukes, ikke har ført til avskoging eller ødeleggelse av torvmyr,
er sporbarhet i verdikjeden. Palmeolje er en viktig inntektskilde
for mange i land som Indonesia og Malaysia. Det er ikke palmeoljen
som produkt som skaper de negative miljøeffektene, men hvordan landareal
brukes som innsatsfaktor til produksjon. Selskaper bør derfor innføre
strenge bærekraftskrav for sin palmeolje og ha full sporbarhet,
slik at de kan vite at oljen ikke er produsert på torvmyr eller
nylig avskoget land.
Videre i dette dokumentet kommenterer jeg de fem
forslagene som fremmes:
1. Stortinget
ber regjeringen endre forskrift av merking mv. av næringsmidler,
vedlegg 1 slik at det tydelig skal fremgå at et produkt inneholder
palmeolje.
2. Stortinget ber regjeringen,
i forbindelse med innføring av nytt EU-regelverk, Forordning (EU)
nr. 1169/2011 om matinformasjon til forbrukere (matinformasjonsforordningen),
sørge for at merking gjøres på en slik måte at forbrukerne lett
kan identifisere produkter som inneholder palmeolje.
Forslag 1 og 2 kommenteres
under ett.
Regelverket om merking av næringsmidler er EØS-harmonisert.
Det innebærer at det er begrenset adgang til å gjøre nasjonale endringer
i regelverket. Det arbeides nå for å gjennomføre forordning (EU) nr.
1169/2011 (matinformasjonsforordningen) i norsk rett. Forordningen
regulerer alle former for matinformasjon, herunder merking av ferdigpakkede matvarer.
Det tas sikte på at det nye regelverket skal tre i kraft i Norge
samtidig som det trer i kraft i EU 13. desember 2014.
Det nye regelverket skal gjøre det enklere for
forbrukerne å lese og forstå hva matvarene inneholder. Det nye regelverket
krever flere opplysninger enn gjeldende regelverk, særlig om ingredienser,
næringsinnhold og opprinnelse. Etter det nye regelverket blir det
blant annet krav om at det skal angis i ingredienslisten for ferdigpakkede
næringsmidler hvilken type vegetabilsk olje eller fett produktet
inneholder, for eksempel palmeolje eller rapsolje. Matinformasjonen
skal være lett tilgjengelig for alle næringsmidler. Merkingen av
ferdigpakkede næringsmidler skal utformes tydelig og på en slik
måte at informasjonen er lett synlig, klart lesbar og innenfor minimumskrav
til skriftstørrelse.
3. Stortinget
ber regjeringen utforme et regelverk/forskrift som krever sporbarhet
for palmeolje som omsettes i Norge, der produsenter og leverandører
må oppgi informasjon om hvilke plantasjer oljen kommer fra og at
oljeproduksjonen ikke ødelegger regnskogen eller drives i konflikt
med menneskerettighetene.
Regelverket om sporbarhet i produksjonskjeden for
mat og innsatsmidler er EØS-harmonisert. Det innebærer at det er
begrenset adgang til å gjøre nasjonale endringer i regelverket.
I henhold til regelverket for sporbarhet skal alle aktører i produksjonskjeden for
mat og innsatsmidler ha oversikt over og kunne dokumentere hvem
de kjøper fra og hvem de selger til. Virksomheten avgjør selv hvordan
sporbarhet skal oppnås. Kravet til sporing ett trinn bakover og ett
trinn forover i verdikjeden følger av Norges forpliktelser i EØS-lovgivningen
på matområdet, jf. forordning (EF) nr 178/2000 (matlovsforordningen). Formålet
med dette generelle sporbarhetskravet er å sikre målrettet og presis
tilbaketrekning av næringsmidler og fôr som kan medføre helsefare,
og samtidig sikre både myndigheter og forbrukere nødvendig og presis
informasjon om det aktuelle produktet. Formålet er ikke å informere
forbruker om hvor et næringsmiddel eller fôr kommer fra.
De generelle merkekravene i matinformasjonsforordningen
(jf. kommentar til forslag 1 og 2) er i hovedsak en videreføring
av de kravene vi allerede har, men det er noen vesentlige endringer.
Det vil fortsatt være krav om å merke med opprinnelse, hvis utelatelse
av dette kan medføre at forbruker blir villedet (artikkel 26). Ytterligere
krav om opprinnelsesmerking er under utarbeidelse.
Valg av lovlig fettkilde for innblanding i fôr
er et ansvar for fôrprodusentene. Palmeolje er en slik lovlig fettkilde.
Norge har samme regelkrav for fôrvarer som andre europeiske land
gjennom EØS-avtalen. Dette gjelder også krav om merking. Innhold
av tilsatt vegetabilsk olje skal fremgå av merkingen.
Norge kan ikke stille egne juridiske krav til
utenlandske produsenter/leverandører om deres sporbarhet tilbake
til dyrkingssted/ plantasje. Et eventuelt nytt regelverk for en
slik sporing må harmoniseres ikke bare i EU-området, men også overfor
tredjeland. Det er imidlertid ikke noe i veien for at norske produsenter
som benytter palmeolje som innsatsvare, selv kan kreve opplysninger
om hvor palmeoljen kommer fra.
Jeg vil videre peke på at det allerede finnes
systemer som sikrer at det er mulig å kjøpe sporbar palmeolje. Medlemmene
i Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) har sammen laget en
sertifiseringsordning for palmeolje, som har samme navn (RSPO). Denne
er per i dag verdens mest kjente sertifiseringsordning for palmeolje.
Det finnes også andre sertifiseringsordninger for palmeolje, men
de er mindre betydningsfulle.
En bedrift som er medlem i RSPO kan få sertifisert
palmeoljen som den produserer. Nesten alle RSPO-medlemmer selger
både sertifisert og ikke-sertifisert palmeolje. Det finnes flere
grader av sertifisering, da RSPO har etablert flere ulike forsyningskjeder
for sertifisert palmeolje.Når palmeolje selges som Identity Preserved,
betyr det at den sertifiserte palmeoljen holdes separert fra ikke-sertifisert
palmeolje gjennom hele forsyningskjeden. I tillegg er den sporbar,
slik at kjøperen kan få vite hvilke plantasjer palmeoljen kommer
fra. Foreløpig finnes det svært lite IP-palmeolje på markedet. Det
er derfor viktig at bedriftene etterspør sporbar palmeolje.
Regelverket om offentlige anskaffelser omfatter lov
om offentlige anskaffelser med tilhørende forskrifter. Regelverket
er et prosedyreregelverk som regulerer anskaffelsesprosessen frem
til inngåelse av kontrakt om kjøp av varer, tjenester eller bygge-
og anleggsarbeider.
Regelverket har i mindre grad bestemmelser om innholdet
i kontrakten (”hva som skal kjøpes”), og om perioden etter kontraktssignering.
Det følger imidlertid av lov om offentlige anskaffelser § 6 at offentlige
oppdragsgivere, under planleggingen av den enkelte anskaffelse,
skal ta hensyn til livssykluskostnader, universell utforming og
miljømessige konsekvenser av anskaffelsen. Denne bestemmelsen pålegger
offentlige oppdragsgivere, på et overordnet nivå, å ta miljøhensyn
ved sine innkjøp.
Hvilke miljøhensyn oppdragsgivere skal ivareta, og
på hvilken måte, er i stor grad overlatt til den enkelte oppdragsgiver.
Oppdragsgiveren kan for eksempel stille ufravikelige krav til konkrete
miljøegenskaper ved varen eller tjenesten som skal kjøpes inn,
eller oppdragsgiver kan velge å tillegge miljøegenskaper
vekt ved rangering av tilbud. Reglene gir stor frihet til oppdragsgiverne
når det gjelder hvilke krav og kriterier for tildeling av kontrakten
de vil sette. Direktoratet for forvaltning og IKT, Difi, har i oppgave
å veilede offentlige oppdragsgivere om offentlige anskaffelser og
spre kunnskap om gode kjøp, også når det gjelder miljøaspektet ved
offentlige anskaffelser. Et eksempel på en offentlig oppdragsgiver som
har lagt vekt på å unngå palmeolje, er Sykehuset i Vestfold, som
har fjernet palmeolje fra all egenprodusert og innkjøpt mat (se
Miljørapport Helse Sør-Øst, 2012).
Jeg ser det ikke som hensiktsmessig å innføre mer
konkrete pålegg eller anbefalinger om å unngå bruk av palmeolje
i regelverket om offentlige anskaffelser. Det er flere grunner til
dette. For det første er det allerede mange ønsker om at ulike gode
formål, til dels motstridende, skal hensyntas i dette regelverket.
Dersom alle hensynene skulle tas inn i regelverket, vil de i stor
grad utligne hverandre, og konsekvensen blir at ingen av hensynene
blir særlig vektlagt. Det tilsier at det må være en høy terskel
for å bruke anskaffelsesreglene til å oppnå andre mål enn de som
er formålet med regelverket.
Anskaffelsesreglene kritiseres i tillegg av
mange for å være for kompliserte. Regjeringen er opptatt av forenkling,
herunder også forenkling av anskaffelsesreglene. Skal ulike gode
hensikter hensyntas i regelverket, vil det føre til et enda mer
omfattende og komplisert anskaffelsesregelverk.
For øvrig viser jeg til at EU, i utformingen
av de nye direktivene om offentlige anskaffelser, har tatt et standpunkt
om at anskaffelsesregelverket skal legge til rette for at offentlige
oppdragsgivere kan vektlegge ulike hensyn til miljø, innovasjon,
sosiale forhold m.v., men at reglene skal inneholde få obligatoriske krav
når det gjelder hvordan slike hensyn skal ivaretas. Dermed er det
opp til oppdragsgiver å ta stilling til hva de vil tillegge vekt
ved sine innkjøp.
Indonesia og Malaysia er de største produsenter av
palmeolje i verden. Nyetableringer av palmeoljeplantasjer forårsaker
betydelig avskoging av naturskog i Indonesia. Flatehogst, drenering
og brenning av karbonrike torvmyrer for anlegging av plantasjer står
for halvparten av klimagassutslippene i Indonesia, som er betydelige
i global sammenheng.
Palmeolje finnes i forskjellige former, både
som rå olje, faste fraksjoner og annet (bl.a. palmekjerneolje),
og er innsatsfaktor i en hel rekke andre varer som er vanlige i
norske husholdninger (margarin, kjeks, babygrøt, såpe, frokostblandinger
ol). I tillegg produseres det biodrivstoff av palmeolje. Det meste av
palmeoljen som importeres til Norge importeres ikke direkte fra
de store palmeoljeprodusentlandene (Indonesia og Malaysia), men
fra EU-land (se vedlagt statistikk). Europeisk næringsmiddelindustri
vil ha kortest mulig logistikk og varen kjøpes derfor ikke direkte
fra produsentlandene. Råolje eksporteres til EU for rensing, luktfjerning
og sluttraffinering, for eksempel i Sverige. Fordi oljen eksporteres
rå til EU-land og så raffineres, har det som er importert fra Sverige
eller andre europeiske land, høyst sannsynlig EØS-opprinnelse.
På denne bakgrunn kan det være krevende å få oversikt
over hvilke land palmeoljen vi importerer, er produsert i, og dermed
også vanskeliggjøre en kartlegging av hvordan handel med disse varene
påvirker økosystemer i andre land.