Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Fredric Holen Bjørdal, Lise Christoffersen og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, Stefan Heggelund, lederen Arve Kambe, Bente Stein Mathisen og Bengt Morten Wenstøb, fra Fremskrittspartiet, Tor André Johnsen og Erlend Wiborg, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Sveinung Rotevatn, og fra Sosialistisk Venstreparti, Kirsti Bergstø, er bekymret over at vold og trusler er en belastende del av mange arbeidstakeres hverdag. Undersøkelser over flere år dokumenterer at noen yrkesgrupper er spesielt utsatt for vold og/eller trusler om vold i arbeidet. Forskning viser at sosionomer, vernepleiere og barnevernspedagoger er mest utsatt for vold og trusler på arbeidsplassen, sammen med sykepleiere, vektere og politi.

Komiteen peker på at arbeidsmiljøloven skal sikre et arbeidsmiljø som er helsefremmende og gir trygghet mot fysiske og psykiske skader. Å bli utsatt for vold og trusler kan gi alvorlige fysiske, psykiske og sosiale plager og dermed også svekket arbeidsevne. Det er derfor både i arbeidstakeres, arbeidsgiveres og samfunnets interesse å bekjempe vold og trusler. I tillegg til forebygging er det behov for god oppfølging av dem som blir rammet.

Komiteen ser at det store omfanget av vold og trusler innen enkelte deler av arbeidslivet krever målrettet innsats for å håndtere problemet. Både Handel og Kontor, FO, Politiets Fellesforbund og NSF er tydelige på at det i dag ikke finnes systemer som på tilstrekkelig vis legger føringer for dokumentasjon av og systematisk arbeid med vold og trusler på arbeidsplassen. Nevnte fagforeninger organiserer en stor andel av yrkesgruppene som i dag belastes med vold og trusler. Under sakens høring løftet de også fra hver sitt ståsted behov for en tydeliggjøring av arbeidsmiljøloven på dette feltet gjennom en forskrift. De viste også til at mannsdominerte yrkesgrupper har sterkere vern mot fysiske arbeidsmiljøutfordringer gjennom forskriftsbestemmelser, mens kvinnedominerte yrker som belastes av vold og trusler i dag mangler en tydeliggjøring og konkretisering av HMS-regelverket. Dobbelt så mange kvinner som menn rapporterer om vold og trusler.

Komiteen viser til arbeidsmiljølovens krav til arbeidsmiljøet i § 4-1 hvor det står, sitat:

«… arbeidsmiljøet i virksomheten skal være fullt ut forsvarlig ut fra en enkeltvis og samlet vurdering av faktorer i arbeidsmiljøet som kan innvirke på arbeidstakernes fysiske og psykiske helse og velferd. Standarden for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø skal til enhver tid utvikles og forbedres i samsvar med utviklingen av samfunnet.»

Loven sier videre i § 4-3 at arbeidstaker skal, så langt det er mulig, beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre.

Komiteen mener det er viktig at alle arbeidstagere har en arbeidsplass som er trygg. Derfor er det også viktig at ledere og arbeidsgivere har effektive verktøy for på systematisk vis å kunne ivareta ansatte som står i fare for å bli eller blir utsatt for vold og trusler.

I arbeidsmiljøloven ligger det et tydelig og klart ansvar på arbeidsgiver om å være i forkant og risikovurdere og gjennomføre tiltak som opplæring, oppbemanning, tekniske installasjoner og hjelpemidler etc. når det er nødvendig for å beskytte arbeidstakere mot vold og trusler.

En forskrift vil kunne være et verktøy for oppfølging og samarbeid mellom arbeidsgiver, tillitsvalgte og vernetjenesten, og vil således bidra til å følge opp de forpliktelsene som loven krever for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

Komiteen mener at det må bli en større oppmerksomhet rundt vold og trusler på voldsutsatte arbeidsplasser, og viser til at Arbeidstilsynet i 2014 satte ned en arbeidsgruppe sammen med partene i arbeidslivet for å kartlegge status for problemstillinger rundt vold og trusler i arbeidslivet, basert på eksisterende dokumentasjon. Arbeidsgruppen skal i løpet av januar/februar 2015 legge frem sin vurdering om det er behov for nye tiltak i regi av myndighetene, organisasjonene og/eller virksomhetene, og om det vil være formålstjenlig å regulere vold og trusler i en egen forskrift.

Komiteen ser at det kan være behov for en presiserende forskrift til dagens lov. Det er også viktig at arbeidstakere får tilstrekkelig opplæring i problematikken og at bemanningen er tilstrekkelig på den enkelte arbeidsplass.

Trygghet på arbeidsplassen er også et spørsmål om god ledelse. En samlet innsats for å begrense vold og trusler i arbeidslivet er viktig både for å verne den enkelte, for å hindre sykdom og skade, og for å sikre tilstrekkelig rekruttering til blant annet velferdsstatens yrker.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstrepartiviser til Stortingets behandling av «Redegjørelse av statsministeren og justis- og beredskapsministeren om regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen», jf. Innst. 210 S (2012–2013) der det under 3.8.1 Kultur- og ledelsesutfordringer klargjøres hva som menes med god ledelse med spesiell henvisning til beredskapsetatene.