Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om samtykke til inngåelse av avtale av 8. april 2015 mellom Norge og Sverige om endring av avtale om et felles marked for elsertifikater

Til Stortinget

Sammendrag

Utenriksdepartementet viser i proposisjonen til at Norge og Sverige 29. juni 2011 inngikk en avtale om et felles marked for elsertifikater, jf. Prop. 5 S (2011–2012). Stortinget samtykket i inngåelse av avtalen 12. desember 2011. Avtalen har til formål å sikre utbygging av ny fornybar kraftproduksjon fram til 2020, i et langsiktig og tett samarbeid mellom Norge og Sverige gjennom et felles marked for elsertifikater. Det felles systemet hadde oppstart 1. januar 2012 og har varighet fram til april 2036. Avtalen fastsetter at partene har et felles mål om å utøse 26,4 TWh ny elproduksjon basert på fornybare energikilder i Norge og Sverige i år 2020.

Avtalen mellom Norge og Sverige om et felles marked for elsertifikater fastsetter at om noen av partene ønsker å endre målet og forpliktelsen etter avtalens artikkel 2 nr. 1 og 2, skal dette skje etter enighet mellom partene og fortrinnsvis ved en kontrollstasjon.

En avtale mellom Norge og Sverige om endringer i avtalen av 29. juni 2011 ble undertegnet i Oslo/Stockholm 8. april 2015. Endringene vil gjennomføres i forbindelse med den første kontrollstasjonen for det felles elsertifikatsystemet, som skal finne sted innen utgangen av 2015. Olje- og energidepartementet legger opp til at den andre kontrollstasjon gjennomføres slik at eventuelle lovendringer kan tre i kraft 1. januar 2018.

Utenriksdepartementet viser i proposisjonen til at det fra norsk side i forhandlingene var viktig å imøtekomme Sveriges ønske om å øke sitt nasjonale ambisjonsnivå gjennom elsertifikatsystemet. Samtidig har det vært viktig at svensk side imøtekommer norske interesser på andre punkter i samarbeidet for å legge til rette for et godt investeringsklima på tvers av landegrensene og måloppnåelse i 2020.

En økning i målet for det felles elsertifikatmarkedet vil bidra til en ytterligere økning i produksjon av fornybar energi frem mot 2020. Endringsavtalen imøtekommer svenske interesser om å øke det felles målet for elsertifikatordningen i 2020 og ivaretar norske interesser på andre punkter i samarbeidet.

Elsertifikatordningen berører viktige interesser for aktører i kraftmarkedet og for myndighetene. Avtalen blir derfor ansett å være en sak av særlig stor viktighet, og Stortingets samtykke til inngåelse er nødvendig, jf. Grunnloven § 26 annet ledd.

Avtalen i norsk originaltekst følger som trykt vedlegg til proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, Anette Kristine Davidsen, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen og Terje Aasland, fra Høyre, Nikolai Astrup, Tina Bru, Odd Henriksen og Eirik Milde, fra Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen og Oskar J. Grimstad, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Andersen Eide, fra Senterpartiet, Marit Arnstad, fra Venstre, lederen Ola Elvestuen, fra Sosialistisk Venstreparti, Heikki Eidsvoll Holmås, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til at proposisjonen omhandler endringer av avtalen mellom Norge og Sverige inngått den 29. juni 2011, om et felles marked for elsertifikater. Endringene innebærer at Sveriges regjering kan øke sitt nasjonale ambisjonsnivå gjennom elsertifikatsystemet. Videre bidrar endringsavtalen til å legge til rette for et godt investeringsklima på tvers av landegrensene, og for måloppfyllelsen i 2020.

Komiteen kjenner til at endringer av målet og forpliktelsen i avtalen skal skje etter enighet mellom partene og fortrinnsvis ved en kontrollstasjon.

Komiteen merker seg at endringsavtalen innebærer at det felles målet for ny elproduksjon basert på fornybare energikilder i Norge og Sverige i 2020 økes med 2 TWh, fra 26,4 TWh til 28,4 TWh. Videre forplikter endringsavtalen Sverige til å legge fram et forslag for den svenske riksdagen i løpet av 2015 om å fjerne det gjeldende fritaket for skatteplikt for vindkraftproduksjon som ikke leveres yrkesmessig, og for øvrig elproduksjon basert på fornybare energikilder som ikke leveres yrkesmessig.

Komiteen er informert om at det pågår en debatt i Sverige om nye skatteregler for vindkraft og annen fornybar elproduksjon, herunder vilkår for solkraft. Komiteen understreker at det er en forutsetning at den svenske Riksdagen fatter vedtak i henhold til avtalens punkt II om å fjerne det gjeldende fritaket for skatteplikt for slik elproduksjon, og henviser til brev til komiteen fra statsråd Lien 19. mai 2015, der det slås fast:

«Endringsavtalen med Norge forutsetter at den svenske Riksdagen har fattet vedtak i overensstemmelse med forslaget om å fjerne gjeldende fritak for skatteplikt som den svenske regjeringen skal legge fram i henhold til avtalens punkt II. Et evt. manglende vedtak betyr i så fall at endringsavtalen ikke trer i kraft og at hele avtalen bortfaller.»

Komiteen tar dette til etterretning.

Komiteen viser til at endringsavtalen fastsetter at partene i forbindelse med den andre kontrollstasjonen skal vurdere om det er behov for å innføre en regel for når anlegg må være idriftsatt for å kunne godkjennes for tildeling av elsertifikater. Dette kan føre til at det på svensk side også vil bli fastsatt en sluttdato, slik det er på norsk side nå. Videre fastsetter endringsavtalen at partene i forbindelse med den andre kontrollstasjonen skal vurdere om kvotekurven skal lovreguleres på en slik måte at justering av årlige elsertifikatkvoter ikke må være gjenstand for lovendring. Endringsavtalen regulerer også fordelingen av elproduksjonen fra de anlegg som inngår i det felles elsertifikatmarkedet ved rapporteringen i henhold til fornybardirektivet.

Komiteen viser til endringsavtalen som foreslås i Prop. 98 S (2014–2015), og samtykker i inngåelse av avtale av 8. april 2015 mellom Norge og Sverige om et felles marked for elsertifikater.

Uttalelse fra utenriks- og forsvarskomiteen

Utenriks- og forsvarskomiteen viser til energi- og miljøkomiteens utkast til innstilling datert 26. mai 2015 vedrørende Prop. 98 S (2014–2015) Samtykke til inngåelse av avtale av 8. april 2015 mellom Norge og Sverige om endring av avtale om et felles marked for elsertifikater.

Utenriks- og forsvarskomiteens medlemmer slutter seg til energi- og miljøkomiteens utkast til innstilling til Prop. 98 S (2014–2015) og har ingen ytterligere merknader.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i inngåelse av avtale av 8. april 2015 mellom Norge og Sverige om endring av avtale om et felles marked for elsertifikater.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 4. juni 2015

Ola Elvestuen

Marit Arnstad

leder

ordfører