Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen sørge for at Norge tar imot 10 000 flyktninger fra Syria de to neste årene.

  • 2. Stortinget ber regjeringen øke den økonomiske innsatsen i Syrias nærområde kraftig i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2015.»

Forslagsstillerne viser i dokumentet til at krigen i Syria er i sitt femte år og at den humanitære krisen stadig blir verre. Det er ingen politisk løsning i sikte, og de militære konfrontasjonene og voldsbruken øker i styrke. Forslagsstillerne viser til at til sammen 220 000 mennesker har mistet livet siden krigen brøt ut, tre fjerdedeler av Syrias befolkning trenger humanitær støtte for å dekke de mest grunnleggende behov, 7,6 millioner mennesker er på flukt inne i landet og nesten 4 millioner mennesker flyktet til Syrias naboland. Det finnes ingen tilsvarende menneskeskapte humanitære katastrofer i vår levetid.

Forslagsstillerne viser til at Norge, som et av verdens rikeste land og med en nedgang i asylankomster, kan bidra. Regjeringen har prioritert å sende økonomisk hjelp til Syria og nabolandene. I 2015 blir støtten på 750 mill. kroner. Den humanitære responsen til Syria er fremdeles alvorlig underfinansiert.

Forslagsstillerne peker på at det er riktig og viktig at Norge øker sine bidrag, og foreslår at regjeringen øker den økonomiske innsatsen i nærområdene kraftig i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2015.

Samtidig peker forslagsstillerne på at det er viktig å senke terskelen for å motta flyktninger til Norge.

Forslagsstillerne mener at Stortinget snarest må opprette et program for å ta imot flere syriske flyktninger, slik det for eksempel ble gjort i forbindelse med krigen i Kosovo i 1999. Forslagsstillerne mener Norge må sørge for at et større antall syriske flyktninger i flyktningleirene i Syrias naboland blir hentet til og gjenbosettes i Norge. Forslagsstillerne mener det også bør legges til rette for at syriske borgere som allerede befinner seg i Norge og som har familiemedlemmer på flukt fra krigen, får anledning til å få sine slektninger til Norge. Forslagsstillerne viser til Dokument 8:43 S (2013–2014) om å be regjeringen sørge for at Norge tar imot inntil 5 000 syriske flyktninger, samt appell fra åtte store norske hjelpeorganisasjoner, og ber om at Stortinget ber regjeringen sørge for at Norge tar imot inntil 10 000 flyktninger fra Syria de neste to årene etter anmodning fra og i samarbeid med UNHCR. Forslagsstillerne anmoder derfor Stortinget om å be regjeringen forelegge for Stortinget en vurdering av hvor mange flyktninger det er mulig å ta imot allerede i 2015, samt om finansiering.

Det vises for øvrig til dokumentet for nærmere beskrivelse av forslagene.