4. Trygderettens saklige virkeområde

4.1 Departementets vurderinger og forslag

Det foreslås ikke realitetsendringer når det gjelder hvilke saker som skal avgjøres av Trygderetten, Trygderettens saklige virkeområde.

Loven § 1 nr. 4 inneholder en bestemmelse av en noe annen karakter, idet en ankemotpart kan bringe et spørsmål av prinsipiell art inn til Trygderetten til uttalelse, uten at det er et konkret vedtak som skal overprøves. Dette går ikke på Trygderettens saklige virkeområde i egentlig forstand, men representerer et unntak fra den klare hovedregel at Trygderettens oppgave er å behandle og avgjøre saker som gjelder konkrete vedtak. Trygderetten har kun avgitt en slik uttalelse én gang, i 1983. Dette viser at det praktiske behovet for ordningen ikke er til stede. Denne ordningen foreslås nå fjernet og nåværende § 1 nr. 4 første og andre ledd oppheves.

Trygderettsloven § 1 nr. 3 slår fast at tvist i sak som etter de foregående ledd hører inn under Trygderetten først kan bringes inn for domstolene etter at Trygderetten har behandlet saken og truffet avgjørelse. Det foreslås her en redaksjonell endring ved at nåværende § 2 første og andre ledd foreslås videreført i den nye § 2 som fjerde og femte ledd.

Det vises til lovforslaget, trygderettsloven § 2.