Brev fra Kulturdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 15. desember 2015

Dokument 8:16 S (2015-2016) Representantforslag om å opprettholde og styrke de åtte statsarkivene som egne institusjoner

Jeg viser brev av 1. desember d.å. fra Stortingets familie- og kulturkomité om departementets vurdering av Dokument 8:16 S (2015-2016) Representantforslag om å opprettholde og styrke de åtte statsarkivene som egne institusjoner.

Arkivverket er én etat med bl.a. statsarkivene som organisatoriske enheter. Det er i arkivloven § 4 fastsatt at Riksarkivaren leder etaten. Det er også fastsatt at Riksarkivaren kan delegere fullmakter til statsarkivene.

Arkivverket står foran store utfordringer som følge av blant annet overgangen fra papirbasert til elektronisk saksbehandling og arkivering, og behov for utvikling og samordning i arkivsektoren. Riksarkivaren har vurdert at Arkivverkets organisasjonsstruktur må utvikles for å ivareta disse utfordringene og behovene på en effektiv måte.

Representantforslaget ble fremsatt 18. november d.å. Jeg har 20. november s.å. besvart spørsmål til skriftlig besvarelse fra representanten Anette Trettebergstuen om organiseringen i Arkivverket, og 25. november s.å. i den ordinære spørretimen besvarte jeg spørsmål fra representanten Kjersti Toppe om saken.

Jeg legger til grunn at en gjennomgang av Arkivverkets organisering skal føre til en styrking av etaten. Det skal også gjelde statsarkivene.

Spørsmålet om Arkivverkets videre organisering er en sak Regjeringen vil vurdere grundig. Ved en omorganisering vil saken bli lagt frem for Stortinget, enten i form av en lovproposisjon dersom en omlegging gjør det nødvendig å endre arkivloven, eller på annen egnet måte dersom lovendring ikke anses som påkrevet.

Inntil Stortinget har behandlet saken, vil nåværende organisering i Arkivverket videreføres.