2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Lasse Juliussen og Odd Omland, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Benjamin Grønvold, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Oskar J. Grimstad, Morten Ørsal Johansen og Tormod Overland, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, fra Venstre, Pål Farstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, støtter at det innføres en plikt for støttegivere til å registrere opplysninger om offentlig støtte i et nasjonalt register, i tråd med Norges EØS-rettslige forpliktelser. Komiteen ser det som positivt at offentlige myndigheter får større handlingsrom til å gi offentlig støtte uten at den nå må godkjennes av ESA i forkant.

Komiteen ser positivt på at et slikt søkbart, åpent og tilgjengelig register for alle bidrar til mer åpenhet og transparens rundt offentlig støtte. Det er således ikke bare ESA og andre offentlige organ som kan bruke registeret, men alle som ønsker informasjonen, får betydelig lettere tilgang til den. Komiteen registrerer at Norge fra før har årlig rapporteringsplikt til ESA, og ser således at registeret kan bidra til forenkling.

Komiteen ser det som naturlig at regjeringen får fastsette terskelen for registreringsplikt i forskrift og støtter at registeret blir en del av Brønnøysundregistrene.