Stortinget har hatt mål for økologisk landbruk sidan
1999. Det gjeldande målet er at 15 prosent av produksjonen og forbruket
skal vere økologisk i 2020, jf. Innst. 364 S (2009–2010).
Hovudgrunngivinga for satsing på økologisk produksjon
er at han tar ekstra miljøomsyn og gir betre dyrevelferd. Den økologiske
produksjonsforma er meint å vere ein spydspiss i arbeidet for å
gjere norsk landbruk meir miljøvennleg og berekraftig. I tillegg
bidreg økologisk landbruk til at forbrukarane får eit større mangfald
av produkt.
Målet med undersøkinga har vore å vurdere om Landbruks-
og matdepartementet gjennom styring og verkemiddelbruk har lagt
til rette for å nå måla om økologisk produksjon og forbruk. Landbruks-
og matdepartementet har det overordna ansvaret for landbruksforvaltninga
i Noreg. Det omfattar også utvikling av politikk og oppfølging av
resultat innanfor jordbruket.
Det er henta inn statistikk for perioden 2005–2014,
og for enkelte verkemiddel er det henta inn data fram til november
2015.
Undersøkinga har mellom anna tatt utgangspunkt
i desse vedtaka og føresetnadene frå Stortinget:
Innst. 234 S (2011–2012),
jf. Meld. St. 9 (2011–2012) Velkommen til bords
innstillingar til proposisjonar om jordbruksoppgjeret
for åra 2000–2014
budsjettinnstillingar til budsjettproposisjonane frå
Landbruks- og matdepartementet (Prop. 1 S) for åra 2005–2014
Rapporten blei lagd fram for Landbruks- og matdepartementet
ved brev 8. oktober 2015. Departementet har i brev 5. november 2015
gitt kommentarar til rapporten. Kommentarane er i hovudsak innarbeidde
i rapporten og i Riksrevisjonens dokument.
Rapporten, oversendingsbrevet frå riksrevisorkollegiet
til departementet 15. desember 2015 og svaret frå statsråden 13. januar
2016 følgjer som vedlegg til Riksrevisjonens dokument.
Utviklinga for økologisk
produksjon og forbruk er ikkje i samsvar med måla frå Stortinget
på området.
Det økologiske regelverket er komplekst
og uoversiktleg.
Stimuleringstiltaka er ikkje nok for å
auke den økologiske produksjonen.
Styresmaktene har ikkje lagt godt nok til
rette for å auke det offentlege forbruket av økologisk mat.
Den generiske marknadsføringa av økologisk mat
(som er marknadsføring av ein produktkategori i staden for ei bestemt
merkevare) er ikkje omfattande nok for å nå ut til forbrukarar,
distributørar, storhushald og daglegvarehandelen.
Målet om at 15 prosent av matproduksjonen skal vere
økologisk, vil seie at det skal drivast økologisk produksjon på
15 prosent av det samla norske jordbruksarealet, og at 15 prosent
av det samla husdyrhaldet skal vere økologisk.
Prosentdelen av det totale jordbruksarealet
som er dyrka økologisk, låg i 2014 på 4,7. Dersom ein reknar med
areal under omlegging til økologisk drift (karensareal), ligg prosentdelen
på 5,1, det vil seie same nivå som i 2008. Den økologiske prosentdelen
steig høvesvis jamt i perioden 2005–2012, men har deretter hatt
ein nedgang. Omfanget av areal som er under omlegging frå konvensjonell
til økologisk drift, har gått ned sidan 2009. Prosentdelen økologiske
husdyr av totaltalet på husdyr låg i 2014 på 2,9 prosent. Dette
var ein svak nedgang frå året før.
Det er store regionale skilnader når det gjeld økologisk
landbruk i Noreg. Det er Trøndelags-fylka som har det største økologiske
arealet blant fylka i Noreg, følgde av Østfold og Hedmark. I 2014
utgjorde det økologiske jordbruksarealet i Trøndelags-fylka om lag
ein fjerdedel av det økologiske jordbruksarealet i Noreg. Troms, Rogaland,
Agder-fylka og Finnmark har det lågaste økologiske arealet.
Riksrevisjonen har merkt seg at det også er
andre utviklingstrekk som på sikt vil vere uheldige for den økologiske
produksjonen. For eksempel har talet på økologiske jordbruksbedrifter
minka i perioden 2009 til 2014, og prosentdelen økologiske jordbruksbedrifter
låg i 2014 på omtrent 5 prosent. I tillegg har talet på førstegongsråd
for produsentar som vurderer å leggje om til økologisk, gått ned
med 39 prosent frå 2013 til 2014. Slike råd blir gitte til bønder
som vurderer å leggje om til økologisk drift.
Prosentdelen økologiske matvarer i daglegvarehandelen
utgjorde i 2014 1,45 prosent. Utviklinga går likevel i ei positiv
retning, både gjennom daglegvarehandelen og andre salskanalar. Frå 2013
til 2014 var veksten i daglegvarehandelen på nesten 30 prosent.
Målet om 15 prosent økologisk forbruk i 2020 blir målt i prosentdel
av den totale omsetninga av mat- og drikkevarer, i kroneverdi. Forbruksauken
skal først og fremst bli dekt gjennom norsk produksjon av produkt
som det er grunnlag for å produsere her i landet, slik at det gir
norske produsentar inntektsmoglegheiter.
Riksrevisjonen meiner det er uheldig at den økologiske
produksjonen og forbruket framleis er så langt frå måla. Dessutan
går også utviklinga for den økologiske produksjonen i negativ retning.
Det er risiko for at den økologiske produksjonen vil halde fram
med å minke sjølv om forbruket aukar. Dette kan føre til auka import
av jordbruksprodukt, også av produkt som kan bli produserte i Noreg.
Slik Riksrevisjonen vurderer det, er dette ikkje i tråd med intensjonen
frå Stortinget om at det auka forbruket først og fremst skal bli
dekt av norsk produksjon.
Stortinget meiner ein bør arbeide for balanse mellom
produksjon og forbruk, og at ein må ta omsyn til kva som er den
mest dominerande utfordringa på det aktuelle tidspunktet. Undersøkinga
viser til at det er ubalanse mellom produksjon og etterspurnad for
enkelte økologiske varer som Noreg har føresetnad for å produsere,
som kjøt og korn. Riksrevisjonen meiner at ein slik ubalanse vil
føre til meir import av desse varene, og tala stadfestar også det.
Omsetninga av økologisk kjøt gjennom daglegvarehandelen blei sjudobla
i perioden 2006–2014, frå 8,3 til 60,1 mill. kroner, medan produksjonen
av økologisk kjøt som del av den totale kjøtproduksjonen berre auka
frå 0,6 til 1 prosent i same perioden. Omsetninga av økologiske
kornprodukt og bakarvarer er i denne perioden dobla, frå 79,3 mill.
kroner til 138,9 mill. kroner, medan produksjonen av økologisk korn
som del av den totale kornproduksjonen har lege stabilt på rundt 0,8
prosent.
Ifølgje Stortinget bør ein vesentleg større
del av dei økologisk produserte varene også bli tilbydde som økologisk
merkte varer. For enkelte økologiske matvarer er det framleis slik
at ein stor del av varene ikkje blir omsette som økologiske varer.
Berre 27 prosent av norskprodusert økologisk kjøt blir merkt og
omsett som økologisk, medan omtrent halvparten av den økologiske
mjølka blir omsett som økologisk. Riksrevisjonen meiner låg utnyttingsgrad
kan redusere motivasjonen blant bønder for å drive med økologisk
produksjon og gjere det vanskelegare å rekruttere nye produsentar.
Regelverket for økologisk produksjon, vidareforedling
og merking er ein del av EØS-avtalen, og forskrift om økologisk
produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter og næringsmidler
av 2005 (økologiforskrifta) er basert på ei EU-forordning frå 1991
og ei rekkje endrings- og gjennomføringsforordningar. Alle som produserer
og marknadsfører økologiske landbruksprodukt og næringsmiddel, må
halde seg til det offentlege regelverket på området.
Korleis regelverket er utforma, og kor føreseieleg
det er, har mykje å seie for om primærprodusentane legg om til økologisk
drift eller ikkje. For å gjere regelverket meir tilgjengeleg har
Mattilsynet i samarbeid med Debio utarbeidd fleire nyttige rettleiarar.
Konvensjonelle bønder framhevar forenkling av regelverket som ein
av dei viktigaste faktorane for at dei skal leggje om til økologisk
landbruk. Det kjem også fram at endringar i det økologiske regelverket,
i form av innstrammingar i regelverket eller i praktiseringa av
dette, skaper utfordringar for dei økologiske verksemdene. Fleire
informantar viser i tillegg til at spesielle forhold i Noreg kan gjere
det vanskeleg å oppfylle krava i regelverket, for eksempel krav
om økologisk kraftfôr.
Slik Riksrevisjonen vurderer det, er det uheldig at
det nyaste EU-regelverket, som blei sett i verk i 2009, enno ikkje
er tatt inn i EØS-avtalen. Dette gir ein uoversiktleg situasjon
med ulike konkurransevilkår. EFTA arbeider i forhandlingsprosessen
for at det økologiske regelverket skal bli best mogleg tilpassa
EFTA-landa, men når dette tar såpass mange år, skaper det ei vedvarande
uvisse om kva for krav som vil bli stilte framover for dei økologiske
verksemdene.
Storleiken og innretninga på dei økonomiske verkemidla
blir fastsett i det årlege jordbruksoppgjeret. I tillegg til ordinære
produksjonstilskot blir det gitt ekstra tilskot til økologisk produksjon
for å stimulere til at ein fører vidare og legg om til økologiske
driftsformer. Kvart år blir det løyvd i overkant av 100 mill. kroner
i direkte tilskot og 30–45 mill. kroner i utviklingsmidlar til økologisk
landbruk.
Dei økologiske produksjonstilskota er ein føresetnad
for å halde oppe og stimulere til økologisk produksjon i Noreg,
men dei er ikkje eit tilstrekkeleg verkemiddel for å stimulere fleire
til å leggje om til økologisk drift eller hindre fråfall. Den samla
potten til dei økonomiske verkemidla har vore høvesvis stabil dei
seinare åra, men innretninga av verkemidla er blitt endra. Tilskotssatsane
i 2005–2014 har auka for dei fleste produksjonstypane, men grovfôrsatsen
har gått vesentleg ned frå 2010. Grovfôr er ein viktig innsatsfaktor
for husdyrproduksjonen i Noreg. Omleggingstilskotet blei ifølgje
Landbruks- og matdepartementet fjerna i 2014 for å bidra til betre
kontroll og forenkling for føretaka og forvaltninga. Det blir ikkje
lenger gitt kompensasjon for første karensår, men ein gir arealtilskot
for andre og tredje karensår. I tillegg auka det årlege kontrollgebyret
for å vere knytt til kontrollordninga med 39 prosent i 2014.
Stortinget legg til grunn at tilskotsordninga
for økologisk drift skal bidra til at produsentar som har økologisk
drift, er sikra ein økonomi minst på høgd med konvensjonell drift.
Lønnsemda i den økologiske produksjonen er avhengig av ei rekkje
faktorar. Ifølgje utrekningar som er gjorde av Norsk institutt for
landbruksøkonomisk forsking (NILF), gir mjølkeproduksjonen for økologisk
og konvensjonell drift omtrent likt driftsresultat frå år til år.
Det er da lagt til grunn at den økologiske produsenten får høgre
produksjonstilskot og meirpris for mjølk. Utrekningane frå NILF
viser også at økologisk sauehald dei seinare åra har hatt eit betre
driftsresultat enn konvensjonelt sauehald.
Det er likevel ikkje slik at alle økologiske
bønder får leveringsavtalar med meirpris. Om lag 35 prosent av alle
økologiske produsentar i landet får ikkje noka form for meirpris
for dei økologiske produkta sine. Ifølgje Landbruksdirektoratet
ser det i hovudsak ut til at dei økologiske produsentane har god
lønnsemd, men direktoratet viser til at det likevel er mange forhold
som gjer at dette ikkje gjeld for alle produsentane. Situasjonen
har for eksempel endra seg etter at Tine ikkje lenger inngår nye
leveringsavtalar (med unntak av i Region Nord) og dessutan har redusert
meirprisen for produsentar med avtalar. Landbruksdirektoratet meiner
at økologisk mjølkeproduksjon utan meirpris frå Tine truleg ikkje
vil vere lønnsam.
Utviklingsmidlane, som utgjer ca. 30–45 mill. kroner
årleg, skal stimulere og bidra til å setje i gang aktivitet som
kan redusere flaskehalsar i verdikjeda. Dei skal ikkje brukast som
driftsmidlar. Undersøkinga viser at dei fleste prosjekta som har
fått tildelt utviklingsmidlar sidan 2005, har vart i eitt eller
to år. Få prosjekt har ei lengd på tre år eller meir. Den kortsiktige
bruken av utviklingsmidlane kan, slik Riksrevisjonen vurderer det,
føre til at dei ikkje bidreg godt nok til å løyse flaskehalsar i
verdikjeda.
Samla sett meiner Riksrevisjonen at utviklinga dei
seinare åra har gjort det vanskelegare å hindre fråfallet og å rekruttere
nye økologiske bønder. Ei rekkje faktorar kan til saman ha bidrege
til dette, som for eksempel bortfall av omleggingstilskotet, reduksjon
av grovfôrsatsane, auke av kontrollgebyra og det at Tine ikkje inngår
nye leveringsavtalar med meirpris for mjølk unntatt i Region Nord.
Når fleire bønder melder seg ut enn inn i kontrollordninga for økologisk
produksjon, kan det over tid føre til at dei økologiske jordbruksareala
og produksjonen blir redusert.
Stortinget har fleire gonger framheva at offentleg
forbruk er viktig som ledd i å auke etterspurnaden etter økologiske
matvarer. I Budsjett-innst. S. nr. 8 (2006–2007) går det fram at
det offentlege må bli pålagt ei forplikting om at ein viss del av
forbruket skal vere økologisk.
Ifølgje handlingsplanen for økologisk landbruk frå
2009 skal Landbruks- og matdepartementet arbeide for at økologisk
mat blir eit meir forpliktande kriterium ved offentlege innkjøp,
og at måla om økologisk landbruk blir forankra i fleire sektorar
enn landbrukssektoren. Riksrevisjonen meiner det er positivt at
landbruksstyresmaktene har greidd ut og avklart at det offentlege
gjennom lov om offentlige anskaffelser kan stille krav om økologiske
matvarer ved konkurransekunngjeringar. Riksrevisjonen meiner derfor
at det ikkje finst juridiske hindringar for at offentlege etatar
kan stille krav om økologisk mat som del av konkurransegrunnlaget.
Undersøkinga viser likevel at styresmaktene
i liten grad har gått fram som eit godt eksempel for å auke det
økologiske forbruket gjennom matinnkjøp i eigne verksemder. Det
er få insentiv for at offentlege verksemder skal følgje opp forbruksmålet.
Overordna styresmakter har verken sett konkrete mål for offentleg
forbruk av økologisk mat eller gitt retningslinjer for korleis ein
kan styrkje dette forbruket i det offentlege. Det er opp til den
enkelte verksemda å ta initiativ til å følgje opp forbruksmålet.
Slik Riksrevisjonen vurderer det, stiller det
offentlege i for liten grad krav om økologisk mat ved innkjøp. Ein
gjennomgang av alle kunngjeringar av konkurranse om leveransar til
offentlege kantiner og matinnkjøp viser at det i 2014 blei stilt
krav om økologisk mat i underkant av ein fjerdedel av konkurransekunngjeringane. Ein
går ut frå at berre ca. 10 prosent av serveringsstadene med Debio-godkjende
serveringsmerke er offentlege verksemder.
Riksrevisjonen har registrert at fleire av dei
nordiske landa har hatt mål for det offentlege forbruket som forvaltninga
i desse landa i stor grad har følgt opp. For eksempel har Danmark
hatt som mål å oppnå eit økologisk forbruk på 60 prosent i det offentlege.
Sverige har hatt 25 prosent som mål og ligg i dag på 27 prosent
offentleg forbruk av økologiske matvarer.
Ettersom det offentlege matinnkjøpet er omfattande
og stabilt, meiner Riksrevisjonen dette kan bidra til å gi produsent-
og foredlingsleddet større tryggleik for omsetning av økologiske matvarer.
Slik Riksrevisjonen ser det, bør ein leggje betre til rette for
å auke forbruket ved å utarbeide retningslinjer for matinnkjøp og
ved å bruke innkjøpsregelverket, avtalar og kontraktar meir aktivt.
Stortinget har peika på at ein må ta initiativ
til betre marknadsføring av økologiske produkt overfor distributørar,
matvarekjeder og forbrukarar. Generisk marknadsføring vil seie at
ein marknadsfører ein produktkategori, for eksempel økologisk mat,
i staden for ei bestemt merkevare.
Det er lite generisk marknadsføring av økologisk mat.
Ein satsar lite på å informere forbrukarane om kva økologisk landbruk
og økologiske matvarer er, og denne typen informasjon er så godt som
fråverande i daglegvarebutikkane. Det er uklart for mange forbrukarar
kva økologisk mat er, og kva for fordelar økologisk produksjon måtte
ha.
Fleire aktørar har ansvar for å informere om økologisk
landbruk, og ein brukar også utviklingsmidlar til å finansiere informasjonstiltak.
Landbruks- og matdepartementet har gitt Matmerk eit ansvar for den
generiske marknadsføringa med eit årleg budsjett på ca. 2 mill.
kroner, og den generiske marknadsføringa blir i dag hovudsakleg
driven gjennom ein nettstad. Ved to tidlegare informasjonskampanjar
om økologisk landbruk i regi av Matmerk har det vore vanskeleg for
samarbeidspartane frå foredlings- og omsetningsledda å bli einige
om ein felles bodskap for kampanjane, og kampanjane har vore kortvarige.
Alle fylkesmannsembeta meiner den generiske marknadsføringa
ikkje er tilstrekkeleg, og 30 prosent av primærprodusentane meiner
generisk marknadsføring er det viktigaste tiltaket for å auke omsetninga
av økologiske produkt. I undersøkinga av forbrukartrendar frå Statens
institutt for forbruksforsking (2015) heiter det at dersom forbruket
av økologisk mat skal auke, krevst det betre kommunikasjon ut til
forbrukaren, både for å auke forståinga av kva økologisk produksjon er,
og for å styrkje medvitet om merkeordninga Debio.
Slik Riksrevisjonen vurderer det, er den generiske
marknadsføringa for lita i omfang til å kunne auke kunnskapen om
økologiske matvarer blant forbrukarane, slik at dei sjølve i større
grad kan ta meir faktabaserte val når dei handlar matvarer. Riksrevisjonen
meiner at det er mogleg å bruke generisk marknadsføring og faktabasert informasjon
meir aktivt som verkemiddel for å auke kunnskapen om økologisk landbruk
og kvaliteten ved økologiske matvarer.
Riksrevisjonen rår til at Landbruks- og matdepartementet
utarbeider ein oppdatert
heilskapleg strategi for å nå måla om økologisk produksjon og forbruk
som part i jordbruksoppgjeret set i verk
stimuleringstiltak som i større grad bidreg til å auke økologisk
produksjon, sikre rekruttering og forhindre fråfall av økologiske
primærprodusentar
tar ulike initiativ overfor andre departement
og verksemder til auka innkjøp av økologisk mat i det offentlege;
dette vil kunne bidra til betre måloppnåing og til å gjere den økologiske marknaden
meir føreseieleg og stabil
legg meir vekt på å bruke generisk marknadsføring
og kunnskapsbasert informasjon om økologisk landbruk som verkemiddel
for å auke forbruket av økologiske matvarer
Statsråden seier innleiingsvis at Riksrevisjonen si
undersøking av arbeidet til styresmaktene for å nå måla om økologisk
landbruk er nyttig for det vidare arbeidet på området.
Statsråden er samd i at utviklinga for økologisk produksjon
og forbruk per i dag ikkje er i samsvar med måla. Utviklinga er
likevel avhengig av ei rekkje forhold som ligg utanfor verkeområdet til
departementet, og marknaden for økologisk mat er dessutan liten,
umoden og svært sårbar for svingingar.
I den perioden Riksrevisjonen har undersøkt, viser
statsråden til at det fram til 2009 var vekst i marknaden og auka
etterspurnad etter økologiske varer, med tilsvarande utfordring
med for liten norsk produksjon. I 2009 kom det ein markant nedgang
i etterspurnaden, og mange av dei økologiske produkta blei derfor
omsette som konvensjonelle varer. Dei seinare åra har forbruket
igjen auka. Statsråden understrekar at det er betre med ei etterspurnadsdriven
utvikling enn ei utvikling som er driven frå det offentlege, og
det er nødvendig å arbeide for ein best mogleg balanse mellom produksjon
og forbruk.
Regelverket på økologiområdet er ein del av EØS-avtalen,
gitt i form av forordningar. Forskrifta fastset at dei aktuelle
forordningane gjeld som forskrift, med unntak av eventuelle tilpassingar
som følgjer av EØS-avtalen. Ein kan såleis ikkje lese rettar og
plikter direkte ut av forskrifta, men derimot er dei å finne i forordningsteksten. Mattilsynet
har utarbeidd rettleiingar for regelverket, slik at det blir lettare
tilgjengeleg.
I regelverksutviklinga har ein til ein viss
grad tatt omsyn til «utviklingsstadia» til ulike produksjonar. Dette
fører mellom anna til unntaksmoglegheiter og overgangsordningar
i regelverket, og det er ei naturleg utvikling av regelverket at det
blir innskjerpingar over tid. Statsråden ønskjer ei forenkling der
det er mogleg, men meiner det også er viktig med ein viss fleksibilitet,
for eksempel gjennom enkelte unntaksmoglegheiter, og at dette gir
høve til å utvikle den økologiske produksjonen.
Statsråden er samd med Riksrevisjonen i at det
er ein uønskt situasjon at EU-regelverket frå 2007 og seinare forordningar
ennå ikkje er tatt inn i EØS-avtalen, men det kan gi ulemper for
den økologiske produksjonen i Noreg å innføre det nye EU-regelverket
utan aksept for enkelte tilpassingar som mellom andre Noreg har
ønskt.
I brevet legg statsråden vekt på at det var
nødvendig å fjerne omleggingstilskotet både av omsyn til ei kostnadseffektiv
forvaltning og moglegheit for tilskotskontroll. Reduksjon i grovfôrtilskotet
blei i hovudsak gjort fordi fleire produsentar la om planteproduksjonen
til økologisk grovfôr utan at husdyrhaldet blei lagt om. For å bidra
til betre balanse mellom økologisk grovfôrareal og faktisk produksjon
av økologisk mjølk og kjøt blei tilskotet til økologisk grovfôrareal
redusert og midlane omdisponerte til auka dyretilskot.
Innretninga av utviklingsmidlane har dei seinare åra
blitt dreia mot større og/eller fleirårige prosjekt. Dette har bidrege
til å endre bruken av midlane i tråd med påpeikinga frå Riksrevisjonen,
og statsråden meiner at dette i større grad vil bidra til å løyse
flaskehalsar i verdikjeda.
Gjeldande handlingsplan for økologisk produksjon
og forbruk er frå 2009, og statsråden ser derfor verdien av å starte
arbeidet med ein oppdatert strategi. Strategien vil bli utarbeidd
i samarbeid med relevante aktørar.
Statsråden viser til at Norsk Landbruksrådgiving i
jordbruksoppgjeret 2015 fekk i oppdrag å intensivere innsatsen for
å rekruttere nye økologiske produsentar. Vidare fekk Landbruksdirektoratet
i oppdrag å levere ei utgreiing til jordbruksoppgjeret 2016 om utfordringar
innanfor produksjon og marknad for økologisk frukt, bær og grønsaker.
Dette er eit område der auken i etterspurnaden er særleg stor, og
der det også bør vere potensial for auka norsk produksjon.
Statsråden er samd med Riksrevisjonen i at det offentlege
matinnkjøpet er omfattande og stabilt, og at det derfor kan bidra
til å gi produsent- og foredlingsleddet større tryggleik for omsetnad
av økologiske matvarer. Kva for tiltak ein skal setje inn utover
dei som alt er sette i gang av Landbruks- og matdepartementet, og
korleis, vil måtte inngå i arbeidet med ein ny og oppdatert strategi.
Generiske marknadsføringskampanjar for å påverke
forbrukarane krev store ressursar. Statsråden meiner at det truleg
er vesentleg meir effektivt når marknadsaktørane gjennomfører sine
reklamekampanjar enn når staten driv generisk marknadsføring. Ein
vil likevel leggje vekt på informasjon til forbrukarane om økologisk
mat også i det vidare arbeidet på området.
Landbruks- og matministeren har i brev 4. mai 2016
til komiteen gjeve følgjande kommentarar:
«I Dokument 3:7 (2015–2016) Riksrevisjonen si undersøking
av arbeidet til styresmaktene for å nå måla om økologisk landbruk,
inngår svar frå meg til Riksrevisjonen om oppfølging av tilrådingane
frå Riksrevisjonen som vedlegg 2. I dette svarbrevet skriv eg mellom
anna:
'Endringane i omleggingstilskot og grovfôrtilskot
gjaldt frå høvesvis 2014 og 2015. Eg vil òg understreke at det ikkje
er mogeleg å seie om desse endringane har hatt konsekvensar for produksjon
og forbruk framover, så lenge vi enno ikkje har tal for produksjon
og omsetnad etter 2014.'
Ved ein inkurie er det her
skreve «grovfôrtilskot» og ikkje «tilskot til grovfôretande husdyr». Eg
ønskjer derfor å opplyse Stortinget om at tilskot til økologisk
grovfôr ikkje vart endra i 2015, men sist i 2012. Tilskotet til
økologiske grovfôretande husdyr vart derimot auka med 8,2 mill.
kroner i Jordbruksoppgjeret 2014, og gjaldt frå 2015.
Dette
har likevel ikkje konsekvensar for min argumentasjon om at det er
for tidleg å seie om desse endringane har påverka produksjon og
forbruk basert på tal for produksjon og omsetnad frå 2014.»
Riksrevisjonen har ingen fleire merknader i
saka.