Brev fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 3. mars 2015

Uttalelse til representantforslag 8:50 L (2014-2015) - Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite

Jeg viser til brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen datert 17. februar 2015 der det bes om departementets uttalelse i følgende sak komiteen har til behandling:

"Representantforslag 50 L (2014-2015) fra stortingsrepresentantene Mudassar Kapur, Michael Tetzschner, Helge Andre Njåstad, Kenneth Svendsen, Geir S. Toskedal og Andre N. Skjelstad om endring i valgloven. Beslutning om valg skal holdes over en eller to dager skal kunne treffes av bystyre/kommunestyre som alminnelig flertallsvedtak."

Jeg har ingen merknader til innholdet i forslaget.

Etter gjeldene rett kan kommunene fatte mindretallsvedtak om valg skal holdes over en eller to dager. Et slikt vedtak må treffes senest samtidig med budsjettet for det året valget skal holdes. For kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2015 har eventuelle mindretallsvedtak allerede blitt fattet i forbindelse med budsjettbehandlingen før årsskiftet.

Dersom den foreslåtte lovendringen vedtas og trer i kraft i løpet av våren 2015, vil ikke kommunene kunne fatte vedtak med alminnelig flertall før valget i september 2015.

Valgloven § 9-2 annet ledd har vært tolket og praktisert slik at dersom et flertall i kommunestyret ønsker å holde todagers valg, kan kommunestyret treffe vedtak om dette også etter at budsjettet er vedtatt. Etter den nye regelen må et slikt vedtak fattes ved budsjettbehandlingen.

Jeg ønsker å gjøre komiteen oppmerksom på at kommuneloven § 35 nr 1 som lyder "Vedtak treffes med alminnelig flertall av de stemmer som avgis, hvis ikke annet følger av denne lov eller av valgloven § 9-2 annet ledd eller § 9-3 annet ledd. Ved stemmelikhet i andre saker enn valg er møteleders stemme avgjørende.", bør endres.