Sammendrag

Luftfarten er sentral i et velfungerende samfunn. Luftfarten er en del av kollektivtransporten i Norge. Flytrafikken er nødvendig for effektiv mobilitet. Avinors samfunnsoppdrag er å eie, drive og utvikle et landsomfattende nett av lufthavner og flysikringstjenester. Luftfarten skal tilby et effektivt, sikkert og miljøvennlig transportsystem med god tilkomst for alle. I tillegg skal transportsystemet dekke samfunnets behov for transport og fremme utvikling.

Flyselskapene har tatt viktige grep i mer miljøvennlig retning, med tiltak som reduserer drivstoffbruken og økt bruk av bærekraftig biodrivstoff. Forslagsstillerne mener denne utviklingen bør stimuleres. Utredninger viser at produksjon av biojet er mulig i Norge, men at kostnadene for produksjon i oppstartsårene vil ligge høyere enn forventet markedspris for fossilt brennstoff. Forslagsstillerne mener at staten må bidra med insentiver slik at en får fortgang i etablering av bærekraftig jetdrivstoff i Norge.

Forslagsstillerne mener det er viktig at Norge har et flytilbud som er riktig dimensjonert og godt tilpasset. Avinor har i dag en forutsigbarhet og frihet til å møte et marked i endring. Forslagsstillerne mener det er behov for en samlet kartlegging av flyplasskapasiteten i Østlandsområdet, hvor blant annet Sandefjord Lufthavn Torp og Moss Lufthavn Rygge inngår. Forslagsstillerne mener det vil være behov for å se helhetlig på tilbringertjenester, ved at styrking av flytogkapasitet til Moss Lufthavn Rygge og Sandefjord Lufthavn Torp vurderes. Likeledes bør behovet for en tredje rullebane på Gardermoen vurderes.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber regjeringen utarbeide et opplegg til en ordning som skal sørge for at produksjon av bærekraftig biodrivstoff til norsk luftfart intensiveres. Målet skal være at all innenlands luftfart skal ha minimum 50 prosent innblanding av bærekraftig biodrivstoff innen 2030.

  • 2. Stortinget ber regjeringen foreta en kartlegging av flyplasskapasiteten på det sentrale Østlandsområdet i et fremtidsperspektiv.»