Innledning

Ifølge Stortingets forretningsorden § 76 og Reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser (heretter benevnt reglementet) plikter stortingsrepresentantene å registrere verv og økonomiske interesser i et eget register. Registerets formål er å gi en samlet informasjon om stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser som har berettiget interesse for allmennheten. Registreringsplikten gjelder også for vararepresentanter. Dessuten er regjeringens medlemmer pålagt å registrere verv og økonomiske interesser i registeret, jf. LOV-2012-11-30-70. Registeret er offentlig og publiseres på Stortingets nettsider.

Europarådets korrupsjonsforebyggende organ GRECO (Group of States Against Corruption) har evaluert Stortingets korrupsjonsforebyggende tiltak i sin fjerde evalueringsrunde «Corruption prevention in respect of parliament, judges and prosecutors». GRECO har blant annet anbefalt at det økonomiske registerets reglement videreutvikles slik at det gir mer konkrete opplysninger om finansielle og økonomiske interesser, herunder opplysninger om betydelig gjeldsansvar. Presidentskapet inviterte samtlige partigrupper til å delta i en arbeidsgruppe for å vurdere GRECOs anbefalinger, og arbeidsgruppens tilrådninger har vært utgangspunktet for presidentskapets drøftelser. På denne bakgrunn foreslår presidentskapet endringer i reglementet § 3 tredje ledd og §§ 5 og 7. Presidentskapet foreslår dessuten endringer i §§ 8 og 9. Forslaget om å oppgi eierform/ansvar for henholdsvis næringseiendom og selskapsinteresser i disse bestemmelsene er et bidrag til imøtekommelse av GRECOs anbefalinger. Presidentskapet har i likhet med arbeidsgruppen ikke funnet det hensiktsmessig å innføre registreringsplikt for representantenes gjeldsforpliktelser.

Stortinget vedtok 12. april 2016 å be presidentskapet om å ta initiativ til en endring av reglementet § 9 slik at alle selskapsinteresser uavhengig av verdi blir registreringspliktige. Presidentskapet fremmer forslag i tråd med dette i innstillingen.

I tillegg foreslår presidentskapet enkelte andre endringer for å klargjøre registreringsplikten og gjøre bestemmelsene mer konsistente.