10. Andre merknader og forslag

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, viser til avsløringene i Panama Papers. Flertallet vil understreke viktigheten av at Finanstilsynet settes i stand til å drive effektivt tilsyn med finansinstitusjoner i Norge slik at eventuell tilrettelegging og medvirkning i skatteunndragelse forhindres eller avdekkes.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til digitalisering av betalingssystemet i Norge. Dette medlem viser til utviklingen i blokkjedeteknologi og digital valuta og den britiske sentralbanks (Bank of England) arbeid med utsteding av en sentralbankkontrollert digital valuta, såkalt RSCoin. En slik valuta vil kunne minske utbredelsen av illegale transaksjoner som hvitvasking og skatteunndragelse, samt gi sentralbanken en helt annen pengepolitisk kontroll over pengemengden enn i dag.

Derfor fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede innføring av digitale norske kroner, i første omgang i tillegg til dagens fysiske valuta.»

Dette medlem viser til avsløringene i Panama Papers og finansnæringens rolle i å tilrettelegge for og profitere på skatteunndragelse og aggressiv skatteplanlegging. Dette medlem mener det trengs nye globale innretninger for å bekjempe skatteparadis og hemmeligholdsjurisdiksjoner. Derfor fremmer dette medlem følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen arbeide for opprettelsen av et globalt, obligatorisk register over finansielle verdier.»