2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Mani Hussaini og lederen Martin Kolberg, fra Høyre, Erik Skutle og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Tom E. B. Holthe og Helge Thorheim, fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Abid Q. Raja, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til at Ombudsmannsnemnda for Forsvaret skal bidra til å sikre rettighetene til Forsvarets personell og til å effektivisere Forsvaret generelt.

Komiteen har merket seg at Ombudsmannsnemnda opplever at innføringen av allmenn verneplikt for begge kjønn er blitt godt mottatt og at arbeidet med tilpassing av utstyr og innkvartering er godt i gang, noe nemnda registrerer som meget bra. Komiteen er godt fornøyd med at Forsvaret har tatt dette på alvor, jf. komiteens merknader i Innst. 288 S (2014–2015) til fjorårets Dokument 5.

Komiteen har videre merket seg at nemnda generelt er godt fornøyd med de gjennomførte befaringene som fant sted i 2015. Det utvises godt lederskap med tydelige holdninger, stor arbeidsvilje og hovedsakelig godt arbeidsmiljø.

Når det gjelder oppfølgning av fjorårets fem fokusområder, fremhever ombudsmannsnemnda det som positivt at Forsvaret har tatt tak i de til dels store manglene til EBA som ble påpekt blant annet ved brannstasjonen ved Bardufoss. Et nytt bygg er nå under oppføring.

Et annet forhold som særskilt ble rapportert om i fjorårets melding, var tidsbruken for sikkerhetsklareringer. Komiteen viser til at lang saksbehandlingstid med sikkerhetsklareringer har vært en gjenganger i Ombudsmannsnemndas innberetninger om Forsvarets virksomhet.

Komiteen finner det derfor gledelig at saksbehandlingstiden nå går ned som følge av styrkede personellressurser, nytt saksbehandlingsverktøy og ny forsøksordning for saksbehandlingen for førstegangstjenestegjørende.