2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, lederen Martin Kolberg og Anne Odenmarck, fra Høyre, Erik Skutle og Michael Tetzschner, fra Fremskrittspartiet, Tom E. B. Holthe og Helge Thorheim, fra Kristelig Folkeparti, Hans Fredrik Grøvan, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Venstre, Abid Q. Raja, fra Sosialistisk Venstreparti, Bård Vegar Solhjell, og fra Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, viser til at komiteen også i år er tilfreds med den årlige, finansielle revisjonen som for regnskapsåret 2014 omfattet 15 departementer, Statsministerens kontor og 227 underliggende statlige virksomheter. I tillegg reviderte Riksrevisjonen regnskapene til Stortingets administrasjon og tre virksomheter som er underlagt Stortinget.

Komiteen har merket seg at ressursinnsatsen innen selskapskontrollen har økt i tråd med intensjonene i strategisk plan og ny organisasjon. Kontrollen med forvaltningen av statlige selskaper for 2014 omfattet 124 selskaper og virksomheter fordelt på hel- og deleide aksjeselskaper, helseforetak, statsforetak, særlovselskaper og studentsamskipnader. Komiteen vil understreke betydningen av Riksrevisjonens selskapskontroll og mener det er positivt at ressursinnsatsen avspeiler intensjonene i strategisk plan og ny organisasjon.

Riksrevisjonen har sendt ti forvaltningsrevisjonsrapporter i Dokument 3-serien til Stortinget i 2015, og gitt ut én administrativ rapport. Sju av rapportene dekker temaer innenfor de strategiske satsingsområdene. Forvaltningsrevisjonsrapportene har satt viktige temaer på dagsordenen. Komiteen vil understreke at forvaltningsrevisjonsrapportene er viktige for å gi Stortinget relevant informasjon om iverksettelse og virkninger av offentlige tiltak. Komiteen viser til at den slutter seg til konklusjonene og anbefalingene i de aller fleste forvaltningsrevisjonsrapportene.

Komiteen finner det positivt at Riksrevisjonen gjennomfører brukerundersøkelser i forvaltningen og rapporterer om resultatene av disse i den årlige meldingen om Riksrevisjonens virksomhet. Komiteen merker seg at brukerundersøkelsene viser gode resultater for alle revisjonstypene.

Riksrevisjonen spiller en vesentlig rolle innenfor utvikling av offentlig revisjon internasjonalt. Komiteen ser positivt på Riksrevisjonens internasjonale revisjonsoppdrag og bistand til utvikling av riksrevisjoner i andre land. Komiteen slutter seg til tankegangen om at uavhengige og effektive riksrevisjoner er en forutsetning for å sikre velfungerende kontroll av offentlig sektor og bekjempelse av korrupsjon og misligheter. Komiteen merker seg at Riksrevisjonen viser til at det er viktig at det internasjonale arbeidet også legger til rette for å styrke kunnskap og dele erfaring på områder som er viktige for Riksrevisjonen.