Vedlegg 2 - Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråd Sylvi Listhaug til Senterpartiets stortingsgruppe, datert 22. november 2016

Vedlegg 2
Svar på spørsmål om Prop 3 L (2016-2017)

Jeg viser til spørsmål 15. november fra stortingsrepresentant Heidi Greni om forslag til endring i introduksjosnloven § 12. Lovforslaget kommer som en følge av Regjeringens forslag til budsjett.

Spørsmålet lyder som følger:

«Viser til Prop. 3 L hvor det foreslås endringer i introduksjonsloven. Regjeringen foreslår å oppheve § 12 annet ledd. Det betyr kutt på 36.mill kr i tiltakspenger som ikke lenger vil tilfalle kommunen. I forslaget skriver Justis- og beredskapsdepartementet bl.a.

« (…) kommunene vil ikke lenger årlig motta refusjon fra Arbeids- og velferdsetaten. Det kan ha betydning for integreringsarbeidet.»

Hva legger departementet i at det vil få betydning for integreringsarbeidet?

Hvilken økonomiske konsekvenser får det for kommunene?

Hvordan var fordelingen av tiltakspengene i 2015 og hittil i år?»

Svar:

Beregningsutvalget kartlegger hvert år kommunenes gjennomsnittlige utgifter til bosetting og integrering. Hvorvidt dette forslaget vil få betydning for utgifter knyttet til integreringsarbeidet i kommunene fremover vil fanges opp av Beregningsutvalgets kartlegginger.

Forslaget innebærer at kommunene samlet sett ikke lenger vil motta årlig refusjon fra Arbeids- og velferdsetaten, og dermed vil få 36 millioner kroner mindre. I praksis har denne refusjonen vært en dobbeltfinansiering av tiltak for nyankomne innvandrere ved at kommunene har fått overført midler fra Arbeids- og velferdsetaten for tiltak som inngår i grunnlaget for integreringstilskuddet. Hensikten med forslaget er også å frigjøre ressurser som i dag brukes til beregning av hvor mye som skal overføres til kommunen for hver enkelt deltaker som har arbeidsmarkedstiltak som en del av sitt introduksjonsprogram. Ordningen er byråkratisk og uhensiktsmessig, og forslaget innebærer at ressurser i stedet kan brukes på mer målrettet bruk av arbeidsmarkedstiltak for nyankomne innvandrere.

Når det gjelder fordelingen av tiltakspenger har jeg fått opplyst fra Arbeids- og sosialdepartementet at de ikke har tall på fordelingen per kommune for 2015 eller fordelingen hittil i år. De anslår likevel at refusjonen for 2016 samlet sett vil bli i samme størrelsesorden som i 2015 da antall deltakere som har arbeidsmarkedstiltak som en del av sitt introduksjonsprogram er stabilt.