Søk

Vedlegg - Brev fra Klima- og miljødepartementet v/statsråd Vidar Helgesen til energi- og miljøkomiteen, datert 18. mars 2016

Vedlegg
Representantforslag 59 S (2015-2016) om utvidelse av nasjonalparkplanen og prosess for å opprette nasjonalpark i Østmarka og på Preikestolen - fra stortingsrepresentantene Åsmund Aukrust, Eirin Sund, Abid Q. Raja, Ola Elvestuen, Heikki Holmås, Bård Vegar Solhjell og Rasmus Hansson

Jeg viser til brev fra Energi- og miljøkomiteen av 11. mars 2016 vedrørende representantforslag 59 S (2015-2016)/dokument 8:59 S fra stortingsrepresentantene Åsmund Aukrust, Eirin Sund, Abid Q. Raja, Ola Elvestuen, Heikki Holmås, Bård Vegar Solhjell og Rasmus Hansson om utvidelse av nasjonalparkplanen og opprettelse av nasjonalpark i Østmarka og på Preikestolen.

Det fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen starte arbeid med utvidelse av nasjonalparkplanen fra 1993, blant annet med siktemål om å opprette nasjonalpark Østmarka og nasjonalpark Preikestolen, og legge sak fram for Stortinget om dette.»

Jeg viser til at regjeringen har lagt fram Meld.St.14 (2015-2016) Natur for livet – Norsk handlingsplan for naturmangfold. Denne ligger til behandling i Stortinget.

I denne stortingsmeldingen presenterer regjeringen blant annet sin politikk om framtidig områdevern etter naturmangfoldloven kap V.

Det er vernet betydelige arealer i Norge. Regjeringen varsler i meldingen at det ikke er nødvendig med omfattende nytt vern, men det frivillige skogvernet skal økes og arbeidet med marint vern videreføres. I tillegg er det behov for en begrenset supplering med vern av naturtyper som i dag er mangelfullt dekket. Dette gjelder særlig i lavereliggende områder. Regjeringen foreslår derfor i Meld.St.14 (2015-2016) å starte et fylkesvis, supplerende arbeid med vern.

Jeg mener det er positivt når det kommer initiativ til vern fra organisasjoner, private eller fra kommuner. Det er gledelig at mange nå har sett verdien av å ha en nasjonalpark i sitt nærmiljø. Nasjonalparkene bidrar til å ta vare på naturverdiene våre i et langsiktig perspektiv, samtidig som de mange steder er viktige for friluftslivet og attraktive magneter for reiselivet. Nasjonalparker som har utgangspunkt i lokale initiativ, vil bli godt lokalt forankret. Etter min vurdering er dette avgjørende for å sikre en bærekraftig og god forvaltning av området i et generasjonsperspektiv.

Regjeringen mener at en forutsetning for å gå videre med initiativ til opprettelse av nasjonalparker, er at det foreligger lokal politisk enighet om forslaget i de berørte kommunene, og at forslaget oppfyller de faglige kriteriene til vern. At forslaget tilfredsstiller naturmangfoldlovens krav til nasjonalparker, er viktig for at vi ikke skal svekke nasjonalparkbegrepets innhold. Det er bare de aller mest verdifulle av de nasjonale naturjuvelene våre som fortjener nasjonalparkstatus.

Eventuell oppstart av nye verneplanprosesser som følge av lokal enighet om dette, må også være forenlig med de budsjettmessige prioriteringene for områdevern.

Jeg mener det totale omfanget av nytt, supplerende vern utover skogvern og marint vern, bør sees under ett og vurderes ut fra de fylkesvise prosessene som regjeringen i Meld.St.14 (2015-2016) foreslår å starte opp. Jeg vil derfor se forslagene om opprettelse av nasjonalparker i Østmarka og på Preikestolen i lys av regjeringens oppfølging av meldingen.