Søk

Innhold

Vedlegg 2 - Brev fra kommunal- og moderniseringsdepartementet v/ statsråd Jan Tore Sanner, datert 23. mai 2017

Vedlegg 2
Vurdering av sammenslåing av Trøgstad kommune med Eidsberg, Hobøl, Askim og Spydeberg

Jeg viser til brev 18. mai fra leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomite, hvor det bes om en faglig vurdering av en sammenslåing av Trøgstad kommune med Eidsberg, Hobøl, Askim og Spydeberg kommuner.

Bakgrunn:

Departementet foreslår i Prop. 96 S (2016-2017) at Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Askim kommuner slås sammen. 16. mai fattet kommunestyret i Trøgstad følgende vedtak:

For å kunne løse fremtidens utfordringer søker Trøgstad kommune om å få inngå som del av den nye kommunen i Indre Østfold med Askim, Eidsberg, Hobøl og Spydeberg.

Departementet gir med dette sin vurdering av saken.

Fylkesmannens tilrådning:

Fylkesmannen i Østfold gir i brev til departementet 18. mai 2017 et tillegg til sin tilrådning av 29. september 2016. Av tillegget fremgår det at fylkesmannen mener vedtaket i Trøgstad kommune legger til rette for at Stortinget kan vedta en sammenslåing i Indre Østfold bestående av de fem kommunene.

Fylkesmannen viser videre til sin tilrådning av 29. september 2016, hvor det legges vekt på at en stor kommune i Indre Østfold vil bidra til å nå reformens mål. En slik ny kommune vil utgjøre et regionalt tyngdepunkt, gi større fagmiljøer og økt sammenheng i samfunnsutviklingen.

I sin tilrådning til departementet 29. september 2016 skrev fylkesmannen i Østfold at Trøgstad har en kommunestørrelse som tilsier at kommunen i liten grad har grunnlag for fagmiljøer som kan utøve profesjonalitet, tilby bredde i tjenestetilbud og skape utvikling.

Fylkesmannens inntrykk er at de fire kommunene som allerede er omfattet av departementets forslag i Prop. 96 S (2016-2017) er positive til at Trøgstad nå ønsker å bli del av den nye kommunen.

Prosess:

I 2016 forhandlet seks kommuner i Indre Østfold frem et grunnlagsdokument som ble signert i april 2016. Det ble gjennomført innbyggerundersøkelser og folkeavstemning. I innbyggerundersøkelsen svarte 59 prosent at Trøgstad kommune burde bli med i en ny kommune dersom de andre Indre Østfold-kommunene slo seg sammen. I folkeavstemningen ble det flertall mot sammenslåing.

Kommunestyret i Trøgstad vedtok 22. juni 2016 å ikke slå seg sammen med andre kommuner, som følge av folkeavstemningen. I det samme vedtaket står det at en stor Indre Østfold kommune vil gi det beste grunnlaget for å skape en sterk og bærekraftig kommune som bedre kan løse kommunenes nåværende og framtidige oppgaver med god kvalitet for innbyggerne. I dette vedtaket ber Trøgstad også om at fylkesmannen tenker helhetlig på Indre Østfold og anbefaler en Indre Østfold kommune.

Fylkesmannen skriver i sin tilrådning av 29.september 2016 at kommunestyrets vedtak fra 22. juni ikke gir noen begrunnelse for at Trøgstad skal bestå som egen kommune, men at det i vedtaket heller konkluderes med at Trøgstad vil dra nytte av en sammenslåing.

Departementets vurdering:

Departementet viser til de lokale prosessene, fylkesmannens vurdering og positivt vedtak i kommunestyret i Trøgstad, og er positive til en sammenslåing mellom Trøgstad kommune og Hobøl, Askim, Spydeberg og Eidsberg kommuner. En slik sammenslåing vil gi en sterk kommune i Indre Østfold. Disse kommunene har i dag mye samarbeid og det er relativt korte avstander. En kommune bestående av de fem vil bidra til en mer helhetlig og hensiktsmessig areal- og samfunnsplanlegging i Indre Østfold. Fagmiljøene vil bli større og bidra til gode tjenester til innbyggerne. Kommunen vil kunne bli enda mer attraktiv for å tiltrekke seg god kompetanse, og vil kunne legge godt til rette for bedrifter og arbeidsplasser. Departementet mener derfor at Trøgstad kommune bør innlemmes i forslaget om sammenslåing av Eidsberg, Spydeberg, Hobøl og Askim, ved behandlingen i Stortinget i juni.